Möte mellan Damkronorna och Svenska ishockeyförbundet

Krisen med det svenska damlandslaget fortsätter, men det första mötet har nu avklarats mellan de två parterna. Damkronorna och Svenska ishockeyförbundet hade ett positivt möte enligt Tommy Boustedt som är generalsekreterare åt förbundet, men han lovar också att huvudfrågan gällande förlorad arbetsersättning kommer redas ut och lösas inom kort.

Representanterna för Svenska ishockeyförbundet och damlandslaget möttes nu för första gången öga mot öga sedan spelarna påbörjade sin strejk, något som vi har rapporterat om tidigare här hos tvsport.se. Läs om Damkronornas bojkott här.

”sämre villkor gentemot männen”

Från grunden handlar problematiken om sämre villkor gentemot männen, men även bristande respekt från förbundets sida. Tommy Boustedt var däremot glad över det första mötet och ansåg att det var positivt för båda parter, något som han utvecklade vidare:

”Rent allmänt var det konstruktivt och bra. Det var många bra frågor från dem och jag hoppas att vi klarade av att svara på ett lika bra sätt som frågorna var konstruerade. Men enligt representanterna från fackförbundet Sico var de nöjda med svaren så länge, men än så länge har vi inget färdigt avtal. Sico fick i uppdrag att gå hem och fila på ett förslag till ett treårigt avtal. Och det är ju oerhört viktigt för framtiden, både för tjejerna givetvis, men också för förbundet och för svensk ishockey.”

Vill lösa Damkronornas problem

När han fick frågor om de punkter som var mest akuta att lösa besvarade han frågan följande: ”En viktig fråga var ju tjejernas förlorade arbetsinkomst, och det kom vi fram till att vi ska lösa. Så den frågan bockades så att säga av under mötet.”

Detta utvecklade han också vidare: ”Vi är ju många parter i det här, men vi lovade att se till att den frågan kommer att lösas.”

Han avslutade även med att förklara mer ingående om arbetet kring de mest akuta frågorna: ”Det handlar ju om försäkringar, utrustning, planering, inställning, bemötande och så vidare. Det är lite olika saker. Jag vill inte säga för mycket, för jag vet inte vad Sico kommer att skriva i sitt avtalsförslag. Men de återkommer på vårt inbokade möte nästa vecka.”