Superprestationer under 2019 av Linn Svahn

Vi har en ny stjärna i Sverige som heter Linn Svahn, en 20 åring som i mångt och mycket presterat lika väl som de flesta världsstjärnor. Hennes vinst vid sprinten i Davos var endast den andra världscupstävlingen under hela karriären och det chockade både tv-tittarna och experterna.

Genom att besegra både Maiken Caspersen Falla och Stina Nilsson har Svahn nu bevisat att hon hör hemma på elitnivå.

Linn Svahn och hennes prestationer under 2019

Första vinsten kom vid sprintfinalen den 14:e december tidigare denna månad där hon överraskade de flesta tittare, men det hela fortsatte den 22:e december när hon besegrade Jonna Sundling för att vinna även sprintstafetten i Planica.

Efter vinsten hade Linn Svahn följande att säga om prestationen och lagkamraten: ”Maja har en sån väldigt bra svit i sprintstafett så jag gjorde bara mitt bästa för att hjälpa henne att utöka den.”

Mathias Fredriksson hyllar Svahn

SVT:s expertkommentator Mathias Fredriksson anser att Linn Svahn rankar som etta i listan över de starkaste händelserna under 2019-delen denna säsong. Han gav för några dagar sedan enormt med beröm till nykomlingen, något som lät följande:

”Att hon vann på det sättet. 20 år gammal i sin första världscup i landslagsdräkt vinner hon i sin debut. Och sättet hon gjorde det på, som vi är vana se Stina Nilsson göra. Det var så imponerande.

Hon åker väldigt moget också. Hennes inställning är lite annorlunda, det såg man i blicken igår. Hon är nästan beredd att dö för att vinna, det kommer man långt på.

Hon är verkligen en profil, skön och inte så medietränad än. När vi inte haft samma framgångar på distans, med både Ebba och Frida borta, är det väldigt bra tajming så som Linn slog igenom.”

Vem är Linn Svahn?

Linn Svahn är en svensk längdskidåkare som tävlar för Östersunds SK till vardags och hon gjorde sin debut mars 2019 med en 21:a plats i fristilssprinten i Falun.

Den 14:e december i år vann hon världscupsdeltävlingen med en imponerande seger i fristilssprint som anordnades i Davos, Schweiz. Hon är dock inte besläktad med Gunde Svan, något hon meddelade Sportbladet tidigare denna månad:

”Jag är nyss fyllda 20 år, en ungtupp. En ganska snabb skidåkare. Och en vinnarskalle, jag tycker om att tävla. Nej, men jag förstår att folk frågar. Jag har sett några gånger att det kommit upp som förslag på Google: ”Linn Svahn pappa”. Men nej, Gunde Svan är inte min pappa.”

Bortvald från Tour de Ski

Även om det gått väldigt bra för Svahn valdes hon inte med i truppen för Tour de Ski, men detta är något som hon själv inte har några problem med:

”Tour de Ski är ett väldigt tufft upplägg med många tävlingar med få vilodagar. Det är även främst distanstävlingar och jag är som sagt ganska mycket bättre i sprint fortfarande. Eller jag skulle säga att jag är hästlängder bättre i sprint. Därför tog jag inte en plats i truppen och det är väl förståeligt.

Eftersom jag tror det är mer hållbart för mig att få en träningsperiod hemma efter den resan jag gjort nu på tio dagar. Jag kommer sikta in mig på kommande tävlingar med sprinthelgen i Dresden. Jag vill inte vara en julstjärna som peakar före jul och som sedan skjuts ned. Jag vill hålla en stark form och bra nivå hela säsongen ut. Då vill jag inte skjuta mig själv i foten och ställa upp i Tour de Ski.”