Kamaru Usman förblir welterviktsmästare i UFC

Under helgen gick UFC 245 av stapeln, ett väldigt underhållande kort med flera superstjärnor som fightades under en och samma kväll. Arenan för eventet valdes ut till T-Mobile Arena i Las Vegas, och hela tre mästerskapsmatcher fanns på kortet vilket vi verkligen imponerades över av här i redaktionen.

Organisationen bjöd på en av de bästa galorna på länge precis lagom till jul och vi fick bland annat se Kamaru Usman möta en tuff  Colby Covington som bjöd på enormt motstånd. Det var dessutom en så kallad ”grudge match” där hela världen drog en suck av lättnad efter att Usman vann i slutet av den femte ronden via TKO, eller tekniskt avslut som det heter på svenska.

Covington har irriterat väldigt många människor genom sina kontroversiella uttalanden, samt att han ofta hånar sina motståndare innan han möter dem i buren. Usman i sin tur har alltid behållt lugnet och det märktes att han var väl föreberedd inför mötet. Efter flera otroliga slagväxlingar från båda sidor lyckades han till sist knipa vinsten genom att trötta ut Covington, men eftersom båda herrar är brottare i grunden neutraliserades även dessa styrkor. Fokus låg istället på sparkar, armbågar och slag vilket Usman helt enkelt var snäppet vassare på än Covington.

Colby Covington missnöjd efter förlusten

Efter förlusten fortsatte dock Covington att klaga på domaren som bröt matchen via Twitter, något som lät på följande vis:

”Jag går in i oktagonen för att döda eller bli dödad. Du tog det ifrån mig! Du stal en rättvis match från publiken. Du borde skämmas! Fejkad pungspark. Fejkad ögonpetning. Fejkat domarstopp. Fejk domare.”

Vi här i redaktionen håller dock inte med om detta och anser att beslutet att bryta matchen var mer än rättvist. Covington blev golvad två gånger i den sista ronden innan han till slut kramade om Usmans ben utan att lyckas återhämta sig eller byta till en bättre position.

Amanda Nunes vs Germaine De Randamie

Det var inte enbart huvudmatchen som bjöd på stora mängder underhållning, även kvinnornas bantamviktsbälte stod på spel och den dominante mästarinnan Amanda Nunes tog hem det ännu en gång via mycket brottning och jiu jitsu.

Germaine De Randamie är en dekorerad kampsportare som i huvudsak har gått matcher i Thaiboxning, något som märktes direkt när den stående fighten påbörjades. Nunes hade inte en chans när de växlade slagkombinationer och sparkar vilket ledde till att hon var tvungen att ta ned matchen till marken, något hon också lyckades väldigt väl med i varje rond.

Det var endast en gång som De Randamie lyckades ta sig upp eller hota från marken, men över lag var det Nunes som matade på med armbågar från en dominant position. Matchen slutade dock inte i ett avslut och efter fem tuffa ronder fick Nunes behålla sitt mästerskapsbälte via domarsiffror.

Max Holloway vs. Alexander Volkanovski

Även detta möte var för ett bälte, denna gång fjäderviktsbältet som Holloway har haft en längre period. Under matchen märktes det dock tydligt att Volkanovski hade en plan i bakhuvudet, något han visade genom att sakta men säkert sparka på Holloways ben.

Efter ett tag fick Max Holloway byta plats på benen och då gick det också sämre med slagkombinationerna eftersom han inte är van att stå på ”fel” sida. Matchen var underhållande och efter fem hårda mästerskapsronder utsågs Volkanovski som vinnare vilket även innebär att bältet fick se en ny ägare.