Zlatanstatyn vandaliserad flera gånger

Den berömda statyn av Zlatan som skulle vara en fin gest mot Malmö har istället blivit ett hatobjekt från flera olika håll i landet. Något retar upp allmänheten ordentligt och det hela fick sin början redan den 27:e november då malmöbor hängde upp en toalettsits på statyn.

Detta var ett sätt att visa sitt missnöje efter att Zlatan köpte in sig rivallaget Hammarby. En person som inte ville uppge sitt riktiga namn hängde upp en överbliven toalettsists på statyn under lunchrasten, något som reportrar från SVT ställde frågor om. Svaret blev kort och koncist: ”Ja, han är ju bajare nu. Jag tycker han är en riktig skit.”

Polisen utreder vandaliseringen

Den 28:e november började Polisen utreda det hela och enligt dem blir rubriceringen hatbrott, något som löd följande:”En anmälan är upprättad om skadegörelse och olaga hot med misstänkt hatbrottsmotiv.”

Detta meddelade Calle Persson som är presstalesman vid Polisen, men han nämnde även att de hade hittat bengaler och klotter på statyn. Det finns också klipp på sociala medier där okända gärningspersoner kastar bengalerna samtidigt som de skriker ”bränn ner honom” och ”Judas”.

Det hela ansågs även vara en brandrisk och bevakningen förstärktes med ett staket och inkallade vakter.

Ny vandalisering i December

Det tog inte slut där utan statyn fick åter se sig bli vandaliserad utanför Stadion i Malmö. Under kvällen den 2:a december sprayades shortsen på statyn med röd färg och på sockeln stod det återigen ”Judas!”.

I Malmö tog Fritidsförvaltningen då beslutet att sätta in specialbevakning och därefter satte man också upp ett staket runt hela statyn samtidigt som den sanerades.

Statyn vandaliserad ännu en gång under samma månad

Under torsdagen fick vi återigen se att statyn hade vandaliserats, denna gång genom att den sågats vid benen. Tommy Bengtsson som är vakthavande befäl vid Polisen meddelade att det nu även finns en rasrisk.

Larmet om skadegörelsen inkom 02.30 under natten till torsdagen och Tommy Bengtsson förklarade det mer i detalj när SVT intervjuade honom:

”Någon har gått på och på något sätt sågat i benen. Det var viss risk för att den rent av skulle rasa. Så bedömningen var nog att det var rätt så rejält sågat i benen.”

Än så länge finns inga misstänkta, men extra bevakning har införts en ytterligare gång. Förutom att det sågats i benen och fötterna ska även ett rep ha hängts upp runt halsen på statyn, något som pekar på en enorm ilska från fotbollssupportrarna.

Skulptören chockad över det hela

Peter Linde som tillverkat statyn är enormt chockad av händelsen och han medverkade nyligen i Morgonstudion i SVT där han meddelade följande:

”Det är beklämmande att man inte har större respekt för en annan människas arbete. De borde själva känna vilket stort arbete som ligger bakom den här statyn.

Jag är helt chockad över hur man kan bete sig på en sådan grundvattennivå. Han har ingen Hammarbytröja eller Malmötröja på sig, det är en fri människa som står där, jag hoppas inte att man är så dum att man ger de här personerna gratisreklam och uppmärksamhet. De får ju någon hjältestatus de som gör det här för hela tiden lyfter man fram dem. Jag tycker att man ska laga statyn i tysthet.”