Ishockeyförbundets ordförande ger ett uttalande

Anders Larsson är ishockeyförbundets ordförande och han har nu gett ett uttalande gällande de bojkottande landslagsspelarna som vi skrev om i en föregående nyhetsartikel.

Han förklarade nyligen följande till SVT: ”Det här är klart bekymrande, för förbundet, damspelarna, för hela hockey-Sverige. Men vi ska lösa situationen nu när vi fått ett konkret förhandlingsunderlag.”

Larsson själv har varit bortrest i Asien på ett uppdrag som förbundet skickat honom på, ett faktum som orsakade hans frånvaro och påverkade också möjligheten att svara på frågor i ett tidigare skede.

Larsson fortsatte även med att säga följande: ”Vi står här nu med spelare som tackar nej till landslaget. Jag känner ett stort ansvar för detta, även om vi på förbundet levde med bilden att spelarersättningen var löst genom att SDHL tagit över ansvaret för detta på samma sätt som SHL gjort för herrarna.”

Irreterad på SICO

Enligt honom fick förbundet in underlaget med spelarnas specifika krav från facket SICO under gårdagen. Detta var något som irriterade honom eftersom det hade kunnat komma in mycket tidigare, men han lovade att en träff skulle ske senare under denna vecka.

Målet ska även vara att landslaget ska finnas till nästa turnering som går av stapeln i Luleå: ”Då ska vi ha spelare i landslaget som känner att de blivit sedda. Då måste vi ha löst detta. Men det kräver ett stort mått av ödmjukhet – inte minst från mig själv.”

Gällande bojkotten svarade Larsson följande: ”Det här är ett rejält hack i skivan i arbetet. Vi har Europas bästa liga och vi har förbubblat antalet flickspelare de senaste åren. Jag måste se mig själv i spegeln, tjejerna ska inte komma i kläm. Men det gäller inte bara här, hela hockeyvärlden borde reagera.”

Vi i redaktionen följer nu händelserna kontinuerligt för att se hur det hela utvecklas, men vi hoppas innerligt att det hela löses omgående så att det svenska damlandslaget i hockey inte blir lidande.