Damkronorna bojkottar ishockeyförbundet

Igår kom ett chockbesked inom ishockeyn, nämligen beslutet att inleda en bojkott för bättre ekonomiska villkor för Damkronorna. Ishockeyförbundet är förvånade över detta och vi har tidigare skrivit nyheter om damlandslaget i Fotboll som också ville ha förbättringar rent lönemässigt, eller i alla fall mer jämställda ersättningar.

Nu är det alltså ishockeyns tur och lagkaptenen Erika Grahm meddelade bojkotten via Instagram med följande ord:”I dag har vi gemensamt valt att tacka nej till det finaste och mest ärofyllda uppdraget vi kan tänka oss. Från och med i dag kommer ingen av oss att representera våra blågula färger innan svenska ishockeyförbundets ledning visar att de vill jobba tillsammans med oss spelare för att utveckla och skapa bättre förutsättningar för oss i nuvarande landslagstrupp – och för alla kommande trupper i framtiden.”

Till SVT Sport uttalade sig Svenska Ishockeyförbundet följande:” Vi är förvånade över det här beskedet. Förbundet har inga ersättningar till några spelare i något landslag, vi gör ingen skillnad på dam- och herrlandslag, säger Tommy Boustedt, generalsekreterare hos Svenska Ishockeyförbundet. Den ersättning som spelarna har vid landslagssamling står respektive klubb för, genom de avtal vi har med klubbar och ligor på de hösta nivåerna.”

De meddelade även att de ska ha en dialog med spelarnas representant gällande bojkotten, men nyheten fick de från media och inte via spelarna själva. Tack vare bojkotten kommer femnationsturneringen i Finland inte äga rum nästkommande vecka och förbundet skriver även följande:

”Avtalet mellan förbundet och SDHL (Svenska Damhockeyligan) förnyades inför säsongen 2019/2020 där vi övergick till samma modell som gällt inom herrhockeyn i många år. Avtalet innefattar möjlighet för klubbarna genom SDHL att utveckla och förbättra de ekonomiska förutsättningarna genom att själva disponera de kommersiella rättigheterna.”

Enligt dem ser de alltså inga skillnader mellan herrarna och damerna när det gäller ersättningsnivåer, men något är uppenbarligen fel om hela damlaget väljer bojkott före dialog. Vi får helt enkelt anta att hela sanningen inte kommer fram via officiella uttalanden och får nu vänta och se hur det hela utvecklas framåt.