Robin Lehners fru berättar öppet om den mörka tiden

Robin Lehner är en känd svensk ishockeymålvakt som nyligen talade ut om sin kamp mot missbruk och mental ohälsa. Nu väljer även hans fru Donya Lehner att berätta mer om den svåra tiden via nätsajten The Athletic.

Sajten utser även Lehner som årets person och det var i samband med detta som meddelade följande: ”Vad folk inte förstår är… när man är djupt deprimerad så bryr man sig inte om någonting. Jag brydde mig inte om min karriär. Det är svårt för mig att säga i dag, men jag brydde mig inte om min familj, jag brydde mig inte om mina barn.”

Robin Lehners fru berättar sin sida

Donya Lehner som är gift med Robin Lehner berättade också öppet om den svåraste tiden i deras liv:

”Jag försökte säga saker som: ”du har druckit lite för mycket den här veckan, ta det lugnt”. Men han avfärdade mig. När han drack som mest och gjorde allt sådant… Då grät jag ensam i badrummet och gick och la mig ensam. När han var på bortaresor visste jag inte om han skulle komma hem. Det var fruktansvärt.”

Hon höll det också hela hemligt under fem år, men nu tackar Robin Lehner henne offentligt för allt stöd: ”Hon har varit fantastisk. Jag har tur som har henne. Hon är och har varit världens bästa mamma och jag har chansen att vara en pappa nu.”

Vann Masterton Trophy i somras

Masterton Trophy delas endast ut till de spelare i NHL som visat mest ihärdighet som individ och störst personligt engagemang för hockeyn, något som verkligen är fallet med Robin Lehner, ishockeystjärnan från Göteborg som tog sig hela vägen till NHL.

När han tog emot priset talade han också ut om sina svårigheter öppenhjärtligt till alla på plats: ”Jag lider av mental ohälsa, men det betyder inte att jag är mentalt svag”, förklarade han.

”Bara att jag är här bevisar att det är så. Hade mental ohälsa betytt mental svaghet hade jag inte varit nominerad till några av de här priserna. Då hade jag varit ute ur ligan för länge sedan, för jag hade aldrig kunnat prestera på den nivå jag ändå gjorde under de tunga åren.

Jag själv är väldigt säker på att det inte kommer gå snett för mig. Jag mår bra och de beroendeproblem jag hade var kopplade till min mentala ohälsa och den är jag medicinerad mot nu. Men jag måste förstås bevisa för andra att jag kan vara nykter under längre tid.”

Robin Lehner presterar på otrolig nivå efter alla svårigheter

Den 11:e november räddade Lehner hela 53 mål under en enda match och det är flest antal räddningar i NHL under hela säsongen. Han har dessutom meriten som fjärde målvakt i Blackhawks historia att rädda 53 skott under en match.

Lehner är född 1991 i Mölndal som är en förort i Göteborg och spelar idag som målvakt för Chicago Blackhawks i NHL. Tidigare under karriären spelade han i Buffalo Sabres och Ottawa Senators, samt att han flyttade till Kanada redan 2009 för att följa sin dröm inom hockeyn.