Spelschema för VM i fotboll i Qatar 2022

Nu är det bara några veckor kvar tills det mest kritiserade världsmästerskapet i fotboll någonsin visslas igång. Du har med största sannolikhet inte missat den tunga kritik som har riktats mot både FIFA och värdnationen Qatar, men hur man än vrider och vänder på det så närmar sig spektaklet med stormsteg. VM är alltid den bästa tiden på året för en fotbollsälskare och det är hög tid att läsa sig in på hur turneringen kommer att spelas och vilka förutsättningar som råder.

I den här texten kommer vi att tillhandahålla dig som läsare med matnyttig information kring turneringen, vilka tider som gäller, var man kan se på matcherna och mycket annat. Vi kommer även att prata igenom några lag som kan vara extra intressanta att hålla ett öga på. Om du bara är intresserad av att läsa mer om de faktiska grupperna och vilka tider som gäller så är det bara att scrolla ner till slutet av artikeln. Oavsett om du är intresserad av att betta på VM 2022 fotboll eller om du bara tittar för underhållningens skull så blir helhetsupplevelsen mycket bättre om man har koll på lagen som är med och hur turneringen spelas.  

Så spelas turneringen

Turneringen bjuder som alltid upp till ett antals veckor intensivt spelande och för den som vill se så mycket som möjligt gäller det att redan nu planera in de matcher som man vill se. VM följer det traditionella schemat som är vanligt i både VM och EM och det är inga större överraskningar och förändringar sett till hur det hela är upplagt. De flesta matcherna kommer att spelas under eftermiddag och kväll sett från europeisk tid.

Premiärmatchen: 20 november

Gruppspelsomgång 1: 21–24 november

Gruppspelsomgång 2: 25–28 november

Gruppspelsomgång 3: 29 november–2 december

Åttondelsfinaler: 3–6 december

Kvartsfinaler: 9–10 december

Semifinalerna: 13-14 december

Bronsmatch: 17 december

Finalen: 18 december

Kritiken mot Qatar

När Qatar blev tilldelade värdskapet i VM 2022 så dröjde det inte länge innan anklagelser om korruption inom FIFA bubblade upp till ytan. Så här i efterhand så vet vi gott och väl att det var en genomkorrupt organisation som gav arrangemanget till Qatar. Efter några turer fram och tillbaka så stog det ändå klart att landet kommer få arrangera det mest prestigefyllda evenemang som idrottsvärlden har att erbjuda.

Kritiken har inte bara riktats mot hur turneringen blev tilldelad till landet, utan även hur Qatar och dess styre har tagit ställning i frågor som exempelvis HBTQ och kvinnors rättigheter. Qatar har dessvärre ett mycket mörkt facit när det kommer till just den här typen av mänskliga rättigheter. Ett stort frågetecken och källan till en massiv kritikstorm var just rättigheterna för homosexuella, och även om det lokala styret hävdar att alla är välkomna till Qatar så har flera uttalanden i närtid gjort gällande att så kanske inte är fallet.  

Arenorna

Ett utav det största och mest uppenbara problemen när Qatar tilldelas värdskapet var just arenafrågan. Qatar hade på tidpunkten inga arenor som kunde tillhandahålla rätt förutsättningar för att spela VM.

Men efter en enorm summa pengar och en uppsjö av gästarbetare, som många har arbetat i slavlika förhållande, så står landet redo att ta emot världens bästa fotbollsspelare och hundratusentals fans. Matcherna kommer att spelas på åtta arenor runt om i landet, även om de allra flesta ligger i huvudstaden Doha med närområde. Finalen den 18de december kommer att spelas i kronjuvelen av det nya arenabygget, Lusail Iconic Stadium. Arenan är oerhört imponerande och förhoppningsvis så kommer fotbollen som spelas där vara värd alla de miljarder som har investerats.

Här kan man titta på matcherna

Om du inte har några betalkanaler i ditt nuvarande abonnemang så kan du tryggt andas ut. Matcherna kommer att visas på både SVT och på TV4, någonting som leder till att så gott som alla i Sverige kommer kunna titta på matcherna. Cmore kommer också att ha ett eget studiearrangemang kring matcherna och om man vill ta del av mer djupgående analys före, under och efter matchen så är detta ett bra val då man även slipper reklam i halvtid. 

Olika lag att hålla ett extra öga på

Om man i första hand utgår från klubbfotboll i sitt sportintresse, eller om man känner att man har rätt dålig koll på lagen som är med i turneringen så kommer det här nedanför att följa en snabb genomgång av några lag i turneringen som kan vara roliga att hålla ett extra öga på, samt varför man bör göra det. 

Frankrike

Frankrike är tillsammans med Brasilien stora favoriter till att ta lyfta bucklan den 18de December. De regerande världsmästarna har några av världens bästa spelare med bland annat Kylian Mbappé och Karim Benzema. Förutom dessa två självklara stjärnor så hittar vi också en lång rad andra välkända namn och Frankrike är med all rätt högt tippade.

USA  

USA gör en comeback i turneringen efter att ha missat förra upplagan som spelades i Ryssland. Under ett antal år så har vi i Europa kunnat läsa artiklar och krönikor som menat på att USA och deras fotbollslag rider på starka uppåtvindar och när som helst kommer deras nya generation att slå sig in i europeiska toppligor och chocka världen.

Men detta har ännu inte hänt på herrsidan. Där damerna fortsätter att jämt och ständigt tillhöra några av de bästa lagen i världen så har USA’s herrlag gång efter gång fallit på målsnöret i internationella turneringar och inte lyckats göra några vidare avtryck i den globala fotbollssporten. Med ett lag anfört av Christian Pulisic, hemmahörande i Chelsea, så hoppas det stora landet i öst kunna göra ett reelt avtryck på den stora fotbollsvärlden.

Danmark

Som en supporter till det svenska landslaget så är det motigt att inse hur bra danmark är just nu. Laget är fullt av världsspelare och spelar en inspirerande och fartfylld fotboll som är svår att inte ryckas med i. Eriksen är tillbaka efter hans oerhört otäcka hjärtstopp på Parken i Köpenhamn under VM och Danmark kommer med största sannolikhet ta sig vidare från sin grupp. Även om du inte behöver hissa den danska flaggan i topp så kommer deras matcher garanterat att bjuda på underhållning i stora kvantiteter.   

Brasilien

Om man tittar sett till de odds som erbjuds av de allra flesta spelbolag så är Brasilien storfavoriter till att vinna VM. Landet har flest titlar genom historien och truppen är fullsmockad av världsstjärnor från världens bästa ligor. Brasilien kommer in i turneringen med deras bästa spelare i oerhört hög form och allt annat än att ta sig riktigt långt i turneringen kommer att behöva betraktas som ett praktfiasko.

Att spela på matcherna

Om du tycker om att satsa pengar på fotboll så kan du göra det via en lång ra dolika svenska spelbolag, såväl som utländska varianter. Om du är intresserad av att se mer kring odds och liknande så kan du klicka på länken i början av den här artikeln, eller logga in hos ditt spelbolag. Redan nu så kan man lägga in spel på de första matcherna i gruppspelet och det kan vara väl värt att redan nu börja kika på vilka spel som man vill lägga inför att turneringen drar igång.

Det finns en rad olika sätt som är populära att spela på vid sidan av det klassiska 1 x 2 – formatet. Många som spelar väljer att lägga in ett spel för varje grupp, medans andra föredrar att lägga in spel på hur specifika spelare kommer att prestera.

Grupperna

Här nedanför följer en tabell över alla grupper som kommer att spela att spela i VM samt vilka lag som tillhör varje grupp.  

Grupp A: Qatar, Ecuador, Senegal, Nederländerna

Grupp B: England, Iran, USA, Wales

Grupp C: Argentina, Saudiarabien, Mexiko, Polen

Grupp D: Frankrike, Australien, Danmark, Tunisien

Grupp E: Spanien, Costa Rica, Tyskland, Japan

Grupp F: Belgien, Kanada, Marocko, Kroatien

Grupp G: Brasilien, Serbien, Schweiz, Kamerun

Grupp H: Portugal, Ghana, Uruguay, Sydkorea 

Gruppspelet

Gruppspelet är den första delen av turneringen och också den där det spelas som mest fotboll under kortast tid. Här är det som du kan se i schemat en oerhörd mängd matcher som spelas och som fotbollsfantast är det en av de absolut bästa tidpunkterna på året.

Alla i en grupp spelar mot varandra och precis som i vanligt ligaspel så tilldelas vinnaren av en match tre poäng medans förloraren går utan poäng. Vid ett oavgjort resultat så ges båda lagen en poäng. I gruppspelet så är det inga förlängningar eller straffsparkar utan det sparas fram tills matcher där en vinnare behöver koras för att turneringen ska kunna gå vidare.

De två lag som kommer etta respektive tvåa i sin grupp går vidare direkt till slutspelsfasen av turneringen medans de lag som slutar sist i sin grupp får packa väskorna och resa hem efter bara tre matcher.   

Slutspelet

Slutspelet är vad som brukar producera de allra mest klassiska matcherna i VM. Där finalen ofta är så nervös och krampaktig på grund utav vad som står på spel så kan matcherna som är direkt avgörande ofta bjuda upp till oerhört imponerande och underhållande fotboll.

Eftersom det är direkt avgörande matcher som spelas så kan det i vissa fall krävas både förlängning och straffar för att kora en vinnare i dessa matcher.  

Delfinalerna

Som vi tidigare har nämnt så går de bästa lagen ur alla grupper vidare till slutspelet. Slutspelet spelas i vanlig ordning i ett välkänt cupformat där det är vinna eller försvinna. De lag som kom etta i sin grupp får möta de som kom tvåa, någonting som gör det viktigt att göra allt för att vinna sin grupp för att få en bättre seedning.

Efter åttondelsfinalerna så har lagen gått från 16 till 8 och dessa möts sedan i kvartsfinaler där vinnarna sedan går vidare till semifinaler. Går man vidare till semifinalen så är man garanterad en

Bronsmatchen

Som traditionen bjuder så kommer det också att spelas en traditionell bronsmatch mellan de lag som har förlorat sina semi-finaler. Detta är den perfekta uppladdningen inför turneringens crescendo och är någonting som varje fotbollsälskare kan se fram emot. Den här bronsmatchen spelas på lördagen innan finalen kl 16 svensk tid och kommer säkerligen agera som ett perfekt sätt att starta sin lördagskväll på.

Finalen

Crescendot i själva turneringen och den absoluta höjdpunkten av all världsfotboll. Här kommer hjältar att skapas och drömmar uppfyllas och krossas. Finalen är alltid ett spektakel utan dess like, men i år så kan man förvänta sig att Qatarierna kommer att slå på den stora trumman för att skapa ett så imponerande arrangemang som det bara går. Finalen spelas som tidigare nämnt på den mest imponerande av de nya arenorna, Lusail Iconic Stadium. Även om namnet kan kännas aningen överflödigt då arenan ännu inte har hållit någon tävlingsmatch i fotboll så kommer det garanterat bli en kväll att minnas.