Hur kommer svenskar att kunna se VM 2022?

Fotbolls-VM i Qatar närmar sig med stormsteg och trots att det svenska landslaget missade att kvalificera sig för mästerskapet – kommer fotbollsintresserade svenskar fortfarande att följa VM. I denna artikel tittar vi närmare på hur svenskar kommer kunna se VM i Qatar 2022.

Vem är favoriter att ta hem mästerskapet?

Att VM i fotboll skulle anordnas i Qatar beslutades år 2010 efter en omröstning i FIFA-kommittén belägen i Zürich. Mästerskapet blir det 22: a världsmästerskapet i fotboll och årets VM i Qatar blir unikt på många sätt. Beslutet att genomföra mästerskapet i Qatar har kantats av kritik från omvärlden då landet påstås ha stora brister gällande mänskliga rättigheter samt att VM för första gången någonsin kommer spelas under vinterhalvåret. Den 20 november startar VM i Qatar och avgörs mellan 32 deltagande nationer.

Frankrike är regerande mästare efter att ha vunnit mot Kroatien i finalen som spelades i Moskva, Ryssland år 2018. Det spekuleras redan vilka nationer som ser starka ut inför VM och enligt väletablerade bettingbolag som Mr Green Sport är Brasilien stora favoriter att ta hem det åtråvärda guldet för sjätte gången i landets historia. Andra nationer som anses ha stor segerchans är Argentina, Frankrike och England. Enligt oddsen är Saudiarabien är det land i turneringen som har högst odds på 1000 gånger pengarna om landet går hela vägen och vinner finalen som spelas på Lusail Stadium.

VM och Tv-rättigheterna

Årets VM blir utan svenskt deltagande efter att det svenska landslaget snöpligt förlorade sitt Play-off mot Polen. Trots det svenska misslyckandet förväntas många fotbollsintresserade svenskar fortfarande följa mästerskapet. Det är TV4 och C More tillsammans med SVT som innehar sändningsrättigheterna från VM. TV4 kommer totalt visa 32 matcher från Qatar, matcher som även kommer streamas digitalt på C More. SVT kommer sända resterande 32 matcher men TV4 har rättigheten till den åtråvärda VM-finalen som sänds den 18 december klockan 16.00.

Enligt uppgifter kommer VM i Qatar kosta landet över 200 miljarder dollar, vilket gör mästerskapet till det dyraste någonsin. Landet har satsat stora resurser på nya moderna arenor som innehar avancerad luftkonditionering som ska kompensera för det varma klimatet. Qatar har även lanserat en stor global marknadsföringskampanj som inkluderat att göra kända profiler ambassadörer för det stundande mästerskapet. VM i Sydafrika 2010 kostade jämförelsevis enbart 4 miljarder dollar, en enorm skillnad från årets mästerskap.

Tv-rättigheterna för världsmästerskapet i Qatar innebär stora inkomster som enbart går till FIFA. Rättigheterna till amerikanska marknaden köptes av FOX samt Telemundo som betalde 400, respektive 600 miljoner dollar för att visa matcherna från mästerskapet.

Brasilien – historiens bästa fotbollsland

Att Brasilien startar årets turnering som bettingbolagens segerfavoriter är ingen överraskning för en fotbollshistoriker. Landet är ensamt om att ha vunnit VM hela 5 gånger och har totalt 9 medaljer genom VM-historien. Den senaste segern kom över 20 år sedan, år 2002, då Sydkorea och Japan båda var värdnationer för mästerskapet. Dåtidens stora stjärnor hette då Ronaldo, Rivaldo, Kaka, och Ronaldinho. Ronaldo blev turneringens skyttekung med totalt 8 mål vilket inkluderar hans två mål i finalen mot Tyskland. Ronaldo räknas än idag som en av världens bästa fotbollsspelare genom tiderna med en klubbkarriär som inkluderar Champions League-vinster med Real Madrid och stora framgångar i klubbar som Inter, Barcelona, Milan och PSV Eindhoven.

Dagens stora brasilianska stjärna heter Neymar som till vardags spelar i de franska mästarna Paris Saint Germain. Neymar är en stor hjälte i hemlandet Brasilien och trots sin enorma talang väntar fortfarande landet på att Neymar ska leda Brasilien till ett nytt VM-guld. Det senaste mästerskapet 2018 i Ryssland inledde Brasilien bra men mötte hårt motstånd från Belgien redan i kvartsfinalen. Trots ett stort bollinnehav och många chanser blev det förlust med 2-1 efter en avgörande insats av den belgiske storstjärnan De Bruyne.