Olika teknologiska framsteg inom sport som visas på TV  

Om du har följt sport på TV under en längre period så har du med allra största säkerhet lagt märke till hur mycket som har förändrats. Idag så använder sig sändande bolag av en lång rad olika teknologiska hjälpmedel för att kunna leverera en så bra och medryckande sändning som överhuvudtaget möjligt.

I den här texten kommer vi att gå igenom några av dessa saker. Även om vissa av dessa tekniker är välkända och relativt uppenbara så finns det en rad andra saker som man inte tänker på direkt, men som samtidigt gör väldigt mycket för helhetsupplevelsen. På smartsagt.se så kan man å andra sidan ta del av tips med andra smarta saker inom teknik, men dessa är riktade åt hemmabruk. Sändande bolag lägger ner stora pengar för att se till att deras sändningar är en så bra TV-produkt som möjligt och därmed också tilltalar så många tittare som absolut möjligt.

Ljudet

Ljud har blivit en oerhört viktig del av livesport och är en stor del av känslan när man tittar på TV. Att höra hur spelarna ropar till varandra eller tillslaget på en riktigt bra träff kan göra att det känns som om man själv står vid sidlinjen. Numera så använder sig sändningsbolag av primärt två olika typer av mikrofoner för att få ljudet att låta så bra som möjligt när man tittar på en match på Tv:n.

Den första av dessa är statiska mikrofoner som placeras ut på olika strategiska platser runt planen. Dessa kan sedan plocka upp ljudet av exempelvis skridskoskär eller ett tillslag på en fotboll och gör att det känns mycket närmre. En annan klassisk plats är att placera mikrofoner precis bakom ett mål för att göra att rasslet av maskorna upplevs som mycket högre. Det finns även riktade mikrofoner som används av ljudtekniker som kan riktas mot spelarna för att fånga upp specifika ljud på ett bättre sätt.

Olika grafiska hjälpmedel på planen

Det kan dras en lång rad olika linjer för att markera om en spelare exempelvis har varit offside eller inte. Dessa kan då ge en snabb visualisering för tittarna om en spelare har begått ett regelbrott, om dommaren har dömt rätt och mycket andra. Grafiska hjälpmedel används även ofta av experter för att visa upp spelmönster och liknande.

VAR och dommarkontroller

Någonting som har funnits inom Ishockeyn under en lång tid men som sakta men säkert också börjar smyga sig in i fotbollen i lite större ligor är videokontroller av mål och regelöverträdelser. Dessa har som sagt länge utnyttjas inom hockeyn där det ofta kan bli rätt grötigt framför mål och kan hjälpa domarna att fatta ett bättre beslut. Både inom hockeyn och fotbollen så kan detta bidra till att bättre domslut tas och är någonting som gillas av många. VAR inom fotbollen har tyvärr inte fungerat lika väl som i hockeyn. Men trots dessa problem så är FIFA bestämda i sin uppfattning kring att få detta att fungera och VAR är med största sannolikhet här för att stanna.