TV-sportens höjdpunkt – Höjdhopp som fascinerar och imponerar

Höjdhopp är en av de sporter som Sverige gjort sig särskilt känt för och det av goda skäl. Flera minns säkert det legendariska världsrekordet Patrik Sjöberg satte 1987, eller Stefan Holms höjdhoppsrekord som är anmärkningsvärda i förhållande till hans korta längd. Imponerande? Mycket! Läs vidare för att ta del av TV-sportens höjdpunkter genom åren inom denna fascinerade friidrottsgren.

Det ledande världsrekordet

Genom åren har det satts en lång rad rekord i höjdhopp. Ett av de första dokumenterade resultaten sattes av den amerikanska höjdhopparen George Horin 1912, han hoppade 1,98 meter. Sedan dess har ribban bara fortsatt att höjas. USA gjorde anspråk på världsrekordet i dryga 40 år, innan Sovjetunionen tog över det 1957 då den sovjetiske höjdhopparen Jurij Stepanov satte nytt världsrekord på 2,16 meter. På drygt 40 år hade ribban höjts med 18 centimeter. Nu var höjden på ribban bra mycket högre än den genomsnittliga längden på människan. Det slutade dock inte här.

Den 30 juni 1987 i Stockholm hände något historiskt. Den svenska höjdhopparen Patrik Sjöberg satte det nya världsrekordet. Med otrolig spänst hoppade han över en ribba på 2,42 meters höjd – 41 centimeter över sin egen kroppslängd. Detta är första och enda gången fram tills idag som en svensk har satt världsrekord i höjdhopp.

Ett år senare lyckades kubanen Javier Sotomayor slå Sjöberg med en centimeter och satte ytterligare ett nytt världsrekord på 2,43 meter. Sedan dess har Sotomayor varit den ledande höjdhoppsstjärnan. 1989 satte han ett personbästa och ytterligare ett världsrekord på 2,44 och fyra år senare, 1993, gjorde han det igen. Sotomayor hoppade då en höjd på 2,45 meter, och sedan dess har ingen lyckats slå detta rekord. Quataren Mutaz Essa Barshim lyckades hoppa 2,43 meter i Bryssel 2014 – ett personbästa, men fortfarande 2 centimeter ifrån Sotomayors ledande världsrekord.

Patrik Sjöbergs legendariska karriär

Trots att Javier Sotomayor innehar det ledande världsrekordet är Patrik Sjöberg fortfarande en legend inom sporten. Sjöberg har fortfarande både det europeiska och det svenska rekordet i höjdhopp, samt en uppsjö av andra medaljer, vinster och rekord som han tagit och slagit under sin idrottskarriär.

Den första vinsten var SM-guldet han tog 1981 då han hoppade 2,18 meter. Vid denna tidpunkt låg världsrekordet på 2,36 meter. Detta var dock bara början. Redan året därpå satte han tre nya svenska rekord och fortsatte att briljera åren framöver. Det första VM-guldet inomhus tog han i Paris 1985, och bara två år senare tog han även VM-guldet i Rom 1987. Detta var samma år som han satte det legendariska världsrekordet.

Vid 22 års ålder slog Sjöberg det dåvarande världsrekordet på 2,41 meter av sovjeten Igor Paklin. En historisk händelse inom höjdhoppssporten, inte minst i Sverige. Sjöberg är inte bara den enda svenska höjdhopparen som har slagit ett världsrekord. Han är även den enda svensken som har tagit tre OS-medaljer och en av de få som har tagit fyra EM-guld under sin höjdhoppskarriär.

Den bästa kortaste höjdhopparen

Om man jämför Patrik Sjöberg, som är 1,99 meter lång, med Stefan Holm så märker man att Stefan Holm är betydligt kortare. Men Stefah Holm har ändå, med sina 1,81 meter, lyckats hoppa så högt som 2,40 meter. Det gör honom till en av de bästa höjdhoppare i världen.

Stefan Holm har även vunnit en rad prestigefulla medaljer. Bland annat har han ett OS-guld från Olympiska Spelen i Aten 2004, vilket gör honom till den enda svenska höjdhopparen som tagit ett OS-guld. Utöver det har han tagit fyra VM-guld, två EM-guld inomhus, samt elva SM-guld och en rad andra medaljer.

Kvinnligt svenskt världsrekord 2006

Kajsa Bergqvist – en annan svensk höjdhoppslegend – är världsrekordhållare i höjdhopp inomhus. Världsrekordet satte hon 2006 på en höjdhoppsgala i Arnstadt, Tyskland. Ingen har ännu lyckats slå 2,08 meter i ett inomhusmästerskap. Däremot ligger det ledande världsrekordet för damer på 2,09 av bulgariska Stefka Kostadinova som togs så tidigt som 1987. Bergqvist har upprepade gånger försökt slå detta rekord och satsat på en ribbhöjd på 2,10 meter, men misslyckats.

Dock har Bergqvist vunnit imponerande tävlingar och mästerskap genom åren. Hon har tagit ett VM-guld, två VM-guld inomhus, ett EM-guld samt åtta SM-guld. Detta gör henne till Sveriges bästa kvinnliga höjdhoppare, som dessutom var den första kvinnan i Sverige att hoppa två meter.

Sammanfattningsvis har Sverige minst sagt briljerat inom höjdhoppssporten under decennier. Detta är kanske en av anledningarna till att höjdhoppssporten bidragit till många av TV-sportens höjdpunkter genom åren.