Idrottsprofiler och alternativa karriärer

Anna Laurell Nash är en av Sveriges bästa boxare på damsidan och har deltagit i OS inte bara en gång utan två gånger. Efter att ha deltagit i OS i London tog hon en ofrivillig break från boxningen. När man i samband med OS i Rio höjde åldersgränsen för kvinnliga boxare bestämde hon sig för att satsa igen. Drygt sex månader efter OS i Rio lade Laurell Nash ner sin karriär inom boxning helt och hållet. Hon arbetar idag som inspirationsföreläsare och coachar för och åt olika företag. Laurell Nash har därmed ett unikt perspektiv att dela med sig av om livet efter att strålkastarljuset riktas mot någon annan efter en tid som elitidrottare, efter att publiken gått hem och idrottskarriären tagit slut. Hur gör man övergången från ett liv som heltidsatlet till ett liv utanför tävlingssammanhang? Laurell Nash menar att det är viktigt, redan när man är mitt uppe i sin karriär, att fundera över framtiden. “Det kan kännas avlägset när man är mitt uppe i det men tiden går och ibland så tar karriären slut tidigare än man själv tänkt”, uppger hon. I den här artikeln tänkte vi belysa idrottsprofiler som gjort just detta – satsat på alternativa karriärer – antingen parallellt med idrottskarriären eller därefter.

Alternativa karriärer för fotbollsspelare

Den 14 januari 2022 har den efterlängtade spelfilmen Zlatan premiär på svenska biodukar. Filmen som bygger på Zlatan Ibrahimovic och David Lagerkrantz storsäljande bok “Jag är Zlatan Ibrahimovic” från 2011 skildrar Zlatans fängslande öde från blygsamma förhållanden i Malmöförorten Rosengård till världens största fotbollsarenor. Zlatans fotbollskarriär är fortfarande i gång som 40-åring, nu senast i landslaget i VM-kvalmatcherna mot Georgien och Spanien. Parallellt med fotbollskarriären har han dock frontat allt från underkläder, varit ambassadör för Vitamin Well, författat en bok, varit programledare i italiensk teve och gjort reklamkampanjer med Volvo och Samsung. Ett annat exempel på en tidigare atlet som använt sina kunskaper och erfarenheter inom ett annat område är Team PokerStars-medlemmen Ramón Colillas. Efter en tid som fotbollsspelare- och tränare riktade han sin passion för tävling till en karriär runt pokerborden online som professionell pokerspelare. Ett avslutande exempel är charmiga Glenn Hysén som har en bakgrund som bejublad fotbollsspelare i såväl Liverpool som Fiorentina. På senare år har Hysén emellertid gjort sig känd som expertkommentator vid tv-sända fotbollsmatcher samt tv-personlighet i den egna men numera nedlagda reality serien Hyséns som gått på Kanal 5.

Andre Agassi och Björn Borg

Andre Agassi är en av historiens mest kända och framgångsrika tennisspelare. Han gjorde debut på ATP-touren 1986 och spelade ända fram till US Open i september 2006. Idag bor Agassi i Las Vegas och har sadlat om helt. Han driver Andre Agassi Foundation som bedriver välgörenhetsverksamhet för mindre bemedlade. Björn Borg är en av världens främsta idrottsmän genom tiderna och stoltserar med sammanlagt 11 Grand Slam-vinster vilket gör att han hamnar på sjätte plats vad gäller de som rott hem flest vinster genom alla tider. Parallellt och efter tenniskarriären har dock Björn Borg gjort sig känd inom kläd- och modebranschen genom märket Björn Borg. Märket blev inledningsvis känt för sina snygga och högkvalitativa underkläder men utbudet har genom årens lopp även utvidgats med träningskläder, skor och väskor. I likhet med Zlatan har Björn Borgs liv även skildrats på bioduken genom filmen Borg vs. McEnroe. Filmen skildrar en svensk ikons stora genombrott, från Södertälje till världselitens tennisspelare och framför allt mötet med amerikanska tennisproffset John McEnroe år 1980 och rivaliteten dem emellan som fängslade en hel värld. Serena Williams är fortfarande aktiv inom tennisen som en av världens största och mest framgångsrika spelare. Hon har dock även gjort sig känd för att vara en vass affärskvinna med en rad imponerande satsningar och investeringar under sitt bälte. Williams är enligt Forbes värd cirka 240 miljoner dollar och en del av denna förmögenhet kan härledas till samarbeten med Nike, avtal med Amazon Studios om framtida dokumentärer och investeringar genom firman Serena Ventures som syftar till att bland annat finansiera affärsverksamheter drivna av kvinnor.