Svenska fotbollsförbundet anmäld för könsdiskriminering

Det har blåst mycket kring det svenska fotbollsförbundet tack vare de stora skillnaderna i löner mellan män och kvinnor, något som uppmärksammades senast av Jimmy Durmaz som skänkte pengar till damlandslaget. Endast en dag efter att våra fotbollsstjärnor hyllats i Göteborg anmäls nu fotbollsförbundet till DO som är en förkortning av Diskrimineringsombudsmannen.

Skälet är som bekant mängden ersättning för herrar och damer och deras enorma skillnader. Förbundet själva anser att så inte är fallet och tillbakavisar kritiken: ”Vi har rättvisa och likvärdiga landslagsavtal för både damer och herrar.”

Nina Rung som arbetar som kriminolog och föreläsare fick nog och valde nu att anmäla SvFF till DO. Enligt henne har damlandslaget fler meriter än herrlaget men har trots detta mindre ersättning.

Hon skrev tillsammans med Peter Rung en insändare till Expressen, och vi citerar: ”Vi har i dag lämnat in en anmälan om lönediskriminering på grund av kön till Diskrimineringsombudsmannen. Nu förväntar vi oss inget mindre än att Sverige tar efter våra grannländer och ser till att landslagen får jämställda ersättningar. Det är ett första steg. Men långt ifrån den enda som krävs för att Sveriges damer ska ha en chans i fortsättningen. I andra länder har man börjat ta efter herrsidan, nämligen ersättning först och sedan prestation. Att Sverige lyckats utan allt det ekonomiska stödet är inget mer än en otroligt imponerande och näst intill omöjlig prestation.

TT ställde frågan till SvFF gällande lönerna men fick inga konkreta svar: ”Får damerna mindre i ersättning än vad herrarna får för en landslagssamling?”

”Jag kan inte kommentera specifika summor.” svarade Anders Jansson, SvFF:s kommunikationschef.

Inte heller fotbollsförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson ville kommentera saken och vi antar att det finns flera orsaker bakom detta. Det är dock viktigt att frågan lyfts upp och nu i ett officiellt sammanhang via en anmälan till DO.