Jimmy Durmaz skänker bort sin bonus till damfotbollen

Herrlandslagets Jimmy Durmaz har valt att skänka bort alla sina intäkter från EM-kvalets bonus till damlandslaget. Detta gör han för att öka jämställdheten i sporten, och till SVT Sport meddelande han följande: ”Jämställdhet är viktigt på alla plan, även inom fotbollen. Det är därför jag gör detta.”

Ersättningen för herrar och damer skiljer sig väldigt mycket och frågan har länge diskuterats både bland spelarna och landslagets chefer. Att kvinnor tjänar mycket mindre än män i den moderna tidsålder vi lever i är egentligen konstigt och något som bör jämnas ut, något som Jimmy Durmaz även valde att uppmärksamma med sin gest.

jimmy durmaz

Med tydliga markeringar som denna kan det bli ändring snabbare inom fotbollen och vi är givetvis väldigt glada över att Durmaz valt att agera på ett hedervärt sätt för att öka jämställdheten. Den 28:e Maj träffades Caroline Seger och Andreas Granqvist för att diskutera frågan inför media, båda är landslagskaptener i varsitt lag för Sverige och dessutom gamla klasskompisar.

De diskuterade då ekonomiska skillnader mellan herrar och damer i fotbollen och Granqvist hade följande att säga då: ”Jag hoppas att vi kan närma oss så lika villkor som möjligt i landslaget och i klubblagsverksamheten. Det är en stor process. Det är mycket med Fifa och Uefa, att det börjar där, för det är de största organisationerna vi har, som kan hjälpa till. Det är där de stora pengarna finns.”

Caroline Seger tyckte då att hon såg en märkbart förbättrad utveckling gällande den nya generationen av killar och tjejer som börjat spela fotboll. Hon påpekade även att det skett en positivt utveckling gällande jämställdhet inom fotboll sedan hon började spela: ”Jag kommer ihåg när jag var 15 år, eller 20, och började i landslaget, det har hänt jättemycket saker.”

Jimmy Durmaz förbereder sig nu i sin tur inför den kommande EM-kvalmatchen mot Malta på Fredag, samt Spanien på Måndag.