Perseus Karlström vinner VM-brons

Reportarna på plats fick möta en oerhört trött Perseus Karlström under VM i Doha, men enligt honom själv var allt slit givetvis värt det:

Tänderna bara pirrar och munnen håller på att dra ihop sig i kramp. Jag är typ såhär nära att få kramp och svimma.”

Detta meddelade han efter finalen i gång, något som SVT Sport var först ut med att täcka på plats. Den historiska bronsmedaljen var dessutom den första svenska herrmedaljen i gång under ett stort mästerskap.

Karlström försökte länge att gå ikapp Yamanishi från Japan men han lyckades aldrig komma förbi, däremot gick ryska Mizinov om Perseus själv och detta resulterade alltså i bronsmedaljen:

”De sista två kilometerna, huvudet bara kokar över och jag kämpar för att överleva. Samtidigt jag kunde inte släppa ut några känslor alls. Jag fick ingenting gratis, jag fick verkligen slita för att försöka hålla min silverplats. Mizinov är för stark idag. Men tredjeplats, med den press jag har ändå, det är helt galet det här.”

Glädjen över vinsten obeskrivlig

Perseus Karlström var väldigt stolt efter loppet och det meddelade han till reportrarna på plats via följande uttalande:

”Jag är så otroligt stolt, så otroligt stolt och glad, jag måste säga tack till alla som sitter där hemma och hejar. Det har varit 49 stenhårda veckor jag har kört med min australiensiske tränare. Jag har radat upp bra resultat hela året. Mexikanarna frågade i december: Varför kör du så hårt? Det är 10 månader till VM.” Jag svarade: ”Ja, ni får väl se”. Och idag vet de.”

Stenhårt motstånd

Även om det var enormt varmt i Doha klarade Karlström värmen utan större problem. I den 30-gradiga natten gick han in på tredjeplats för 20 kilometer gång samtidigt som han säkrade den första mästerskapsmedaljen någonsin under karriären.

Den tippade favoriten Toshikazu Yamanishi från Japan var dock snäppet vassare och det gick inte att passera hans enorma tempo. Han tog redan inledninsvis en dominant ledning som han höll hela vägen in till mållinjen, något som givetvis imponerade på oss i redaktionen.

Perseus Karlström såg väldigt vass ut på andraplatsen och det såg ut som att han skulle ta hem VM-silvret. Ryssen Vasiliy Mizinov gick dock om honom under de sista kilometrarna och när det bara var en kvar passerade han Karlström.

Det såg ut som att Karlström tappade lite fart precis i slutet och det var även anledningen varför han blev bronsmedaljör istället för silvermedaljör. Han lyckades ta sig in i mål med tiden 1.27,00 och det innebär att han endast var elva sekunder efter Mizinov och 26 sekunder efter Yamanishi.

Loppet var en riktig rysare och vi satt som på nålar. Detta var verkligen en historisk prestation för Sverige och vi hoppas givetvis att Perseus Karlström nu firar sin vinst ordentligt.

Historisk vinst

Bosse Gustafssons OS-silver på 5-milen 1984 är Sveriges allra senaste internationella herrmedalj i gång innan Perseus Karlström lyckades med sin prestation, något som innebär att det tog över 20 år för en svensk att åter hamna på toppen i denna gren.

Karlström är idag 20 år gammal och vi hoppas att se mycket mer av honom under nästkommande mästerskap.