Armand Duplantis vinner VM-silver

Under friidrotts-VM i Doha lyckades stjärnskottet Armand Duplantis med en helt otrolig prestation, nämligen en silvermedalj i stavhopp. I finalen blev det dessutom väldigt dramatiskt när han mötte amerikanaren Sam Kendricks.

De två herrarna fick tvinga upp ribban till hela 6,02 meter, men eftersom ingen av dem klarade det gick guldet till Kendricks då han lyckades med en mindre rivning än Duplantis.

SVT Sport var tidigt framme för att intervjua Duplantis och han hade följande att säga om den otroliga prestationen:

”Jag gick ut där i dag och gav allt jag hade. Kendricks förtjänar att vinna, han gjorde det bäst, men jag gjorde det bästa jag kunde. Jag ska inte stå här och gnälla över ett silver, jag är trots allt bara 19 år. Det ska man inte ta för givet, jag är glad just nu.”

Duplantis hoppade hela 6,05 under EM-finalen i Berlin bara för ett år sedan och då kunde han tituleras som bäst i Europa, något som nu överskuggas av bedriften som skedde under VM.

Idag är han näst bäst i världen och med tanke på att han endast är 19 år gammal finns det gott om möjligheter att utvecklas vidare i sporten.

Duon bjöd på en enorm rysare

Det var faktiskt inte de sista hoppen som var värst utan det var höjden 5,97 som blev det avgörande ögonblicket, något som ”Mondo” förklarade på följande vis:

”Jag blev trött av att klara 92 och 97 i sista. Men att klara de höjderna i sista försöket på ett stort mästerskap, den känslan går inte att förklara, den går inte att slå. När jag lägger av som stavhoppare är det den känslan jag kommer sakna mest.”

Bakgrund om ”Mondo”

Armand ”Mondo” Duplantis föddes 1999 och är en svensk-amerikansk stavhoppare vilket innebär att han har dubbla medborgarskap, dock tävlar han åt Sverige.

Han innehar för tillfället svenskt rekord och juniorvärldsrekord i stavhopp på 6,05 meter som han satte den 12 augusti 2018 under EM i Berlin, en prestation som han garanterat kommer slå i framtiden när han mognar inom sporten.

Till vardags är han medlem i Uppsala IF där han också tränar, men han bytte klubb från Avesta under 2016.

”Mondo” är dessutom son till den före detta stavhopparen Greg Duplantis och svenska Helena Duplantis som också var friidrottare. Hans äldre bror Andreas Duplantis är också stavhoppare, men han har även en ytterligare äldre broder som spelar baseball. Utöver detta har han en lillasyster som heter Johanna Duplantis som också håller på med stavhoppning.

Duplantis kommer från en familj där stavhopp verkligen är på tapeten och det märks att han har blivit coachad väl av sina syskon och föräldrar. Gällande smeknamnet ”Mondo” förklarade han det hela till Sportbladet vid ett tidigare tillfälle på följande vis:

”Pappa har italienska vänner och värld på italienska är mondo. Det har hängt med sedan jag slog det där första världsrekordet som sjuåring.”

Utrustning med samma namn

Det kan tänkas vara ett sammanträffande, men det italienska företaget Mondo levererar utrustning till VM-arrangemang i dagsläget, något som bidrar till lite rolig kuriosa gällande Duplantis smeknamn.

Under VM i Doha kunde man skåda ”Mondo” över hela Khalifa Stadium, men det är inte en hyllning till stavhopparen utan helt enkelt namnet på företaget som levererar all utrustning.