Messi och Rapinou vinnare vid FIFA-galan

FIFA-galan gick av stapeln i Milano under helgen där flera stjärnor fick utmärkelser för sina prestationer inom fotbollen. Leo Messi tog hem titeln ”Världens bästa spelare” och det var dessutom sjätte gången som han kammade hem det.

Messi är idag 32 år gammal och han höll sitt tacktal på spanska, något som översattes enligt följande:

”I dag är det extra speciellt för mig, Tack så mycket till alla som har röstat på mig. Jag brukar alltid säga att individuella priser kommer sekundärt för mig, men i dag är det lite extra speciellt. Min fru sitter i publiken, och för första gången sitter mina söner bredvid henne. ”

Journalister och fans i juryn

Själva juryn som delade ut utnämnelserna bestod av förbundskaptenerna för respektive landslag, men även journalister och fans. Perioden som det hela gällde var 2018-2019 och det fanns även många andra kända namn bland vinnarna:

Bästa herrtränare blev Jürgen Klopp, och utmärkelsen bästa dammålvakt utsågs till Sari van Veenendaal som spelar för Nederländerna. Utöver dessa priser fick även damsidan se sin bästa spelare som denna gång blev Megan Rapinoe.

Inspererad av Sterling och Koulibaly

Hon hade även mycket att säga under tacktalet:

”Vi har alla möjligheter att påverka världen till det bättre. Jag hoppas att alla tar till sig till det och gör något åt det. Vi har extremt mycket makt och kraft i det här rummet. ”

Hon berättade även om hur inspirerad hon blev av Raheem Sterling och Kalidou Koulibaly som fått utstå en hel del rasistiska glåpord under deras karriär, men även under hela deras uppväxt.

Gällande svenska spelare gick det däremot inte lika bra och Hedvig Lindahl fick inte se priset för bästa målvakt. Det gick istället till hennes nederländska kollega Sari van Veenendaal.

En annan svensk spelare som dock såg mycket framgång under galan var Nilla Fischer som valdes ut till världselvan av FIFA, något som hon kommenterade följande:

”Jag är förstås jätteglad över utnämningen och det är en stor ära att bli uttagen i laget i sådan tuff konkurrens med många duktiga spelare.”