Zlatan får en egen staty

Zlatan Ibrahimovic kommer hyllas med en egen staty i Malmö vid Stadiontorget, samt att invigningen sker redan 8:e Oktober i år.

Enligt honom själv är det ett ”stort ögonblick”, något vi givetvis är beredda att hålla med om. Planen har dock funnits sedan 2015 och det är alltså inget nytt att statyn ska upp, däremot har det tagit över fyra år för att få klart alla turer kring stjärnans staty.

Först skulle statyn resas utanför Friends Arena i Solna, men så blev det inte och nu ska den upp i Malmö. Det är även Zlatans hemstad och således lägligt att statyn ska finnas där, något som kommunstyrelsen nyligen klubbade igenom.

Zlatan är exalterad över statyn

Stadiontorget ligger mellan Malmö FF:s gamla och nya arena och platsen är således alldeles utmärkt. Zlatan uttalade sig om statyn på följande sätt via ett pressmeddelande:

”Jag är väldigt glad över att min staty kommer att stå i Malmö. Det var min önskan från allra första början. Det var här allt startade och det är här jag har mitt hjärta.”

Zlatan Ibrahimovic är idag 37 år gammal och spelar för LA Galaxy, ett lag i den amerikanska ligan. Han har dock varit kritisk till ligan och en eventuell flytt tillbaka till Europa har varit på tapeten.

När statyn avtäcks kommer representanter från förbundet, Malmö stad och MFF närvara, men också konstnären Peter Linde. Konstverket är över tre meter hög och den väger flera ton vilket ger en liten bild av hur omfattande arbetet måste ha varit.

Förbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand berättade även mer om statyn och dess placering för medierna:

”Genom placeringen tycker jag att Zlatan har hittat hem. Statyn kommer för evigt att vara en enda stor manifestation för Sveriges största och en av världens allra bästa fotbollsspelare genom tiderna. Jag är väldigt glad över att vi snart är i mål.”

Runtom statyn kommer allmänheten även hitta inskriptioner med Zlatans alla titlar, men själva skulpturen blir 3,5 meter hög och gjuts i brons. Själva sockeln väger åtta ton, men statyn i sig endast blygsamma 500 kilo. Det hela påbörjades via ett initiativ av Svenska fotbollförbundet redan 2015, även om projektet inte blev offentligt förrän 2016.