Kobe Bryant avliden efter helikopterkrasch

En ikon har gått ur tiden, men även en far, man och idol för väldigt många basketspelare. Kobe Bryant blev bara 41 år gammal och nyheten kom som en chock för hela världen när det framkom uppgifter om en helikopterolycka där både han och dottern färdades.

Kobe spelade under 20 års tid för Los Angeles Lakers, men karriären tog slut 2016 och han tog sig sedan an rollen som tränare för dotterns lag.

Bryant var inte bara en väldigt talangfull basketstjärna, han var en av de största någonsin. Bland prestationerna hittas fem NBA-titlar och två OS-guld, men även 1346 matcher spelade med sammanlagt 33 643 poäng. Många vittnade även om hans otroliga hängivenhet till sporten och en järnvilja som inte går att hitta hos många andra spelare. Ögonvittnen i form av lagkamrater har berättat för media att Kobe ofta dribblade mot osynliga motståndare samt gav sig inte förrän han skjutit 400 skott under en vanlig träningsmatch.

Ett välkänt citat från Kobe Bryant var: ”Det gäller att pressa ur den allra sista droppen ur apelsinen.”

Dödsolyckan skedde under söndagen

Bryant var på väg till en match i sin egna helikopter där dottern skulle spela basket när dåligt väder slog till. Ett ögonvittne berättade för pressen att han såg hela händelseförloppet, något som lät följande:

”Det lät inte som det skulle och dom flög väldigt lågt. Jag såg helikoptern falla. Men det var svårt att se mer av vad som hände på grund av dimman, därefter var det ett stort eldmoln. Ingen kan överleva det där.”

Både älskad och hatad

Det har stormat mycket kring Kobe Bryant och det avslöjades tidigt under karriären att han haft flera otrohetsaffärer, något som resulterade i att han till och med blev anklagad för våldtäkt år 2003. Detta blev han däremot friad för efter att kvinnan och Bryant gjorde en ekonomisk överenskommelse. Det finns även uppgifter om över hundra otrohetsaffärer, men efter flera år av skandaler verkade det som att han till slut hittade tillbaka till familjen igen. Detta skedde bland annat via döttrarna och hans fru.

Bryant var dessutom otroligt hängiven, till och med så pass mycket att det gick över gränsen flera gånger när han spelade professionellt. Det hände exempelvis att hans lagkamrater blev ignorerade, att han agerade känslokallt, samt mobbade vissa spelare han inte tyckte om. Många av dessa saker påverkade hans image negativt och det är också därför människor antingen älskar eller hatar honom.

Utöver basketkarriären fick han också ta emot en Oscar för en animerad kortfilm som heter ”Dear Basketball” vilket pekar på att det fanns många olika sidor av den mytomspunne basketlegenden.

Kobe Bryant var även en investerare

En sida av stjärnan som ofta inte lyfts fram var att han blev en otroligt skicklig investerare genom diverse avtal som han tecknade både innan och efter sin karriär i NBA. Han investerade bland annat 6 miljoner dollar i drycken Bodyarmor, pengar som idag är de värda över 200 miljoner dollar i aktier. Han var även ansiktet utåt för företaget när de gjorde ett avtal med UFC och deras VD Dana White.

Stor uppslutning i sorgen efter Bryants bortgång

Vi i redaktionen har sällan skådat en lika stor uppslutning som när Kobe Bryant gick ur tiden, något som bland annat märks via sociala medier där många stjärnor påverkades av sorgen. Jonas Jerebko skrev ”Det här kan inte vara sant” på sin Twitter, samt att USA:s president Donald Trump kallade det hela för en fruktansvärd olycka.