Flera idrottsevenemang flyr coronaviruset

Något som varit mycket på tapeten idag är coronaviruset, influensan som sprider sig från Kina till andra länder runtomkring. Den har redan dödat 170 offer och cirka 7 700 personer har fått smittan i de utsatta områdena i Kina, något som nu även påverkar flertalet idrottsevenemang i närheten.

För att ge en tydligare bild av vilka det är, samt hur de har organiserats om listan vi dem nedan:

  • Det internationella tennisförbundet ITF flyttar Fed Cup-gruppspelet till Astana i Kazakstan från Dongguan den 4-8 februari.
  • IOK ställer in OS-kvalet i boxning som skulle gått av stapeln i Wuhan där de allra flesta fall av smittade hittats.
  • AFC som är det asiatiska fotbollsförbundet har flyttat OS-kvalmatcherna för damer till Sydney.
  • All fotboll i Kina har ställts in på obestämd tid.
  • Alpina världscupen för herrar skulle ha arrangerats i Kina under februari men ställs nu in.
  • OS-kvalet i basket för damer flyttas till Serbien från Foshan som ligger i Kina.
  • Friidrotts-VM i Nanjing har flyttats fram ett helt år.
  • Winter X-Games har ställts in eftersom det skulle ha avgjorts i Chongli, Kina.
  • KHL-laget Kunlun Red Star kommer att flytta sin nästa hemmamatch från Peking till ryska Novosibirsk.

Finns det skäl för oro?

Enligt Folkhälsomyndigheten i Sverige definieras viruset på följande vis:

”I början på året 2020 bekräftades att ett nytt coronavirus som kan smitta människor identifierats i staden Wuhan i Kina. Smittspridningen tros ha skett till människa från djur på en marknad. Smittspridning mellan människor tros också förekomma. Viruset orsakar luftvägsbesvär. Allvarlig sjukdom har drabbat de med bakomliggande sjukdomar.”

Det är alltså främst de som redan lider av bakomliggande sjukdomar som blir mest allvarligt drabbade, samt att det finns mycket värre coronavirus än det som nu sprider sig i Kina. Dessa är bland annat SARS och MERS, två andra luftburna virus med mycket allvarliga biverkningar och symptom. Det ”nya” viruset i sin tur (som också tillhör coronavirusfamiljen) heter 2019-nCoV och vid närmare granskning av just detta virus kan vi hitta följande rubrik hos Folkhälsomyndigheten: Coronavirus orsakar vanligtvis mild sjukdom.

Det som däremot oroar WHO och många organisationer är hur snabbt det sprider sig och även hur den har fått sin början. Det hela härleder till en kött- och fiskmarknad och via följande urklipp från Folkhälsomyndigheten börjar bilden klarna en aning:

”Källan till smittan har ännu inte identifierats men de initialt rapporterade fallen har haft en direkt koppling till en fisk- och djurmarknad. Marknaden är stängd sedan den 1 januari, har sanerats och miljöanalyser pågår.”

Vi följer utvecklingen av smittan och även idrottsevenemangen som påverkas

Som det ser ut nu är det flera idrottsevenemang som har ställts in på grund av försiktighetsåtgärder, men det finns trots detta inget större skäl för oro. Bedömningen att det ska sprida sig till Sverige är också mycket låg, även om WHO klassar utbrottet av coronaviruset som ett internationellt hot mot människors hälsa. Detta pressmeddelande kom under gårdagen och syftet var inte att skrämma upp människor, utan snarare tvärtom:

”Det är en signal till världens länder att samarbeta extra mycket och att samla resurser för att gemensamt begränsa utbrottet. WHO framhåller speciellt vikten av att stödja länder med svaga hälsosystem.”  Meddelandet kom via Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten.