De bästa Sportkanalerna

I dagens djungel av TV-leverantörer och streamingtjänster kan det vara svårt att veta vilken som är ”bäst”. Beroende på hur vi som individer konsumerar och följer sport, ser behovet av tjänst olika ut. För den riktigt inbitna fotbollsälskaren är spel på sport ett sätt att öka upplevelsen ytterligare, Stryktipset är ett sätt att maximera spänningen i varje match. Man kan följa alla matcherna på sin stryktipskupong varje lördag på mer än ett sätt, först Stryktipset tips, sen ner i soffan framför den hetaste matchen på kupongen, Red Bull Leipzig mot FC Bayern München. ”Vilken kanal visar Bundesliga nu igen?”, slå på Viasat på TVn, aktivera notiser i mobilen för övriga matcher och luta sig tillbaka och vänta på att drömmen om tretton rätt ska slå in.

Sportsändningar i svensk radio och TV

Hösten 1924 hördes det första direktsända idrottsreferatet i svensk radio, sportjournalisten Oscar Söderlund beskrev en boxningsmatch i tungvikt på Cirkus i Stockholm och den 21:a november 1954 visades det första svenska sportevenemanget i Sveriges Television, distriktmästerskapsfinalen i ishockey mellan Djurgårdens IF och UoIF Matteuspojkarna. Idag ser det annorlunda ut.

Konsumera alla typer av sport

Det har hänt en del sedan Radiosporten och Sven Jerring slog på mikrofonerna 1925 och idag är tillgängligheten att titta på sport aldrig längre bort än ett ”swipe” med fingret. Nu är frågan inte längre bara ”när” matchen börjar, utan även ”var” matchen visas. ”När, var, hur”, har aldrig varit mer aktuellt att fråga än när det kommer till att konsumera sport i alla dess former. Svaret idag blir snarare, ”jag ska kolla Juventus – Napoli klockan 18:45 i mobilen när jag sitter på bussen hem från jobbet”. Mitt i allt detta måste man kolla in en tv-tablå och ta reda på vilken eller vilka kanaler som visar matchen.

Vilken typ av sportkonsument är man? Den engelske fotbollsfanatikern som följt Liverpool FC i Premier League och FA-Cupen slaviskt sedan Tipsextras dagar, hockeyälskaren som sover på dagarna för att kunna följa Colorado Avalanche i NHL på Viaplay nätterna igenom, eller motorfantasten som drömmer om att köra Formel 1 i Monacos Grand Prix? Kanske drömmer man om en hole-in-one på Augusta eller bara vill spendera första söndagen i mars med en termos kaffe bredvid sig och titta på när tusentals skidåkare tar sig från Sälen till Mora. Är man såld på e-sport räcker det kanske med en större streamingtjänst likt Twitch, men även ligaspelet i Counter-Strike sänds på linjära TV-kanaler.

Vilka är då dem bästa sportkanalerna?

För den som älskar fotboll i allmänhet och europeisk toppfotboll i synnerhet är detta en fråga med ett jobbigt svar.

Den största ligan (sett till antalet svenska följare) är Premier League som sänds av Viasat och Viaplay, i deras utbud hittar man även UEFA Champions League där endast finalen har nästan 1.5 miljoner tittare i Sverige. Även tyska Bundesliga, franska Ligue 1, golf i världsklass, ishockey från NHL och amerikansk fotboll från NFL ingår i Viasats utbud. Samt för den motorintresserade är det bland annat Formel 1 på Viasat som gäller.

Nästa jätte är TV 4 och C More, som visar italienska toppfotbollen från Serie A och spanska högsta ligan La Liga. Det är även vi dessa kanaler vi kommer kunna följa Fotbolls-EM 2021 för herrar, och Fotbolls-EM 2021 för damer. Fotbolls-VM för herrar kommer också att sändas på TV 4 och C More under 2022. Svenska turneringar och ligor likt Svenska Cupen i fotboll, Svenska Hockeyligan (SHL) och Hockeyallsvenskan sänds även dessa hos C More.

Hos SVT hittar man vintersport, Världscupen och VM, men även VM i Rally, Cykel-VM och friidrotts-VM. På Sveriges Television prioriterar man idrott som många intresserar sig för och där svenska utövare har goda chanser att hävda sig på en internationell nivå.

Har man tennis som sin stora kärlek är Eurosport det definitiva alternativet. ATP-Touren, Australian Open, Wimbledon och US Open. Här tittar du även på snooker, futsal och basket.

Vill man se det bästa från C More samt även få tillgång till Eurosport, finns Discovery+. En play-tjänst som visar utvalt innehåll från C Mores linjära tv-kanaler, Eurosport 1 och 2, men även hela Allsvenskan och Superettan.

Bindande avtal och rättigheter

Även dessa leverantörer av sport och underhållning har avtal som är tidsbegränsade, inte bara för slutkonsumenten utan även ägandeskap till rättigheterna att visa olika ligor och evenemang. Viasat och Viaplay som i dagsläget sänder UEFA Champions League, kommer under 2021 att tappa rättigheterna till att visa ett av världens mest sedda sportevenemang. UEFA Champions League kommer framöver att visas på TV 4 och C More, Europa League kommer att visas i Viasats utbud och PGA-touren kommer lämna C More och sändas helt av Discovery.

Svaret på frågan om vilken kanal som är bäst

Svaret är att det beror på vilken sport och liga du gillar, du kan komma undan ”nästan” gratis med att titta på Sveriges Televisions utbud, det förutsätter dock att du inte är någon jättekonsument av sport i större utsträckning där Sverige inte finns representerade. Men du kan garanterat mätta ditt behov av sport genom att spendera en slant på ett gäng olika abonnemang och tjänster, samt man kan ju ansluta flera enheter till samma play-konto och dela abonnemang med kompisar för att få ner kostnaderna och få tillgång till all den sport du kan tänkas behöva.