IAAF petar diskus från Diamond League

Chockbeskedet kom via IAAF:s Sebastian Coe i onsdags när det rapporterades att både diskusen och tresteg portas från Diamond League. Detta ledde till extremt högljudda protester och reaktioner från bland annat Daniel Ståhl, men även hans tränare Vesteinn Hafsteinsson.

Uppror inom friidrotten

Trestegshopparen Christian Taylor gick bland annat ut och startade ett fackförbund som heter The Athletics Association som ett svar på det hela, samt att Vesteinn Hafsteinsson gick under jorden några dagar för att smälta det hela.

Till SVT Sport gav han sedan en lång intervju, något som tydligt beskrev hans missnöje:

”Reaktionen när det kom från min sida var att jag blev helt skakig, det snurrade i huvudet och det kändes som att jag blev förlamad i benen. Det blev någon slags chock över det hela. Jag hade på något sätt förväntat mig det, men när det kom blev det nästan som ett dödsfall när mina föräldrar dog. Jag kan bara jämföra med det, jag blev bara chockad. Jag är fortfarande chockad. Det var första reaktionen och på grund av det svarade jag inte på några samtal den kvällen, jag behövde smälta det här.

Man är upprörd över att man dedikerat sitt liv till en idrottsgren, att vårt internationella förbund tänker sig ta bort grenen från finrummet tillsammans med tresteg i någon slags blind marknadsstrategi i stället för att titta till helheten. Diskusen är en symbol för friidrotten och största olympiska sporten. Sen att Sebastian Coe och company kan ta den grenen från finrummet. Jag kan inte förstå det. Det tror jag ingen tränare eller utövare kan förstå, och det visar sig nu med upproret och rörelsen som Christan Taylor, världens bästa trestegshoppare, satt igång och nu bildat ett nytt fackförbund. Jag är extremt nöjd med det.”

Daniel Ståhl och hans tränare skrev öppet brev

Både Daniel Ståhl och Hafsteinsson hoppas att ett öppet brev ska kunna lyfta upp frågan globalt och även få mer genomslagskraft. Mottagaren för brevet är friidrottsförbundet, men specifikt Sebastian Coe. I brevet framgår exempelvis följande:

”Det finns inga bevis på att 90 minuter friidrott är svaret på det här, och genom att använda det som huvudanledning har ni placerat er själva i ett hörn som lett till de här onödiga förändringarna. Friidrott är inte fotboll och ska heller inte framföras på det sättet.”

Ståhl förkrossad över beskedet

Den 8:e november gav även Daniel Ståhl en intervju till medierna och då lät det följande:

”Det här är diskriminering rakt av. Man kan inte bara ta bort den äldsta sporten vi har genom tiderna. Diskus uppfanns år 776 före Kristus och har pågått fram till nu världen över. Diskus är hjärtat av den olympiska grenen friidrott, den har alltid funnits där.”

Han fick även frågan om hur det hela kändes på ett personligt plan och då bekräftade han att det var en väldigt tung förlust:

”Jag blev helt förkrossad, ledsen. Man gör inte så. Man kan inte bara ta bort en sport. Det är som att ta bort längdskidorna från Charlotte Kalla, tennisen för Roger Federer i Wimbledon. Att ta bort diskus i Diamond League, motsvarande Champions League i fotboll. Det är helt förfärligt, värdelöst.”