Flera dödsfall skakar proffsboxningen

Under bara fyra månader har boxningen mist fyra idrottare, något som skakat sporten rejält. Stjärnor som Deontay Wilder har uttalat sig om att han nu känner rädsla inför att en dag råka döda sin motståndare i ringen.

Till tidningen The Sun meddelade han att han tänkt på det många gånger, men han meddelade också att han känner en stor rädsla: ”Jag blir rädd i bland för jag känner mig okontrollerbar, jag har tänkt på det många, många gånger.”

Sven Fornling medverkade i längre intervju om dödsfallen

Sven Fornling ställde också upp på en intervju med SVT Sport efter de många dödsfallen på väldigt kort tid. Idag är han en svensk IBO-världsmästare i lätt tungvikt och han är dessutom mycket medveten om riskerna inom sporten:

”Vi boxare tänker nog mer på riskerna än alla andra eftersom vi lever med det varje dag. Men jag tycker att om man brinner för något ska man göra det oavsett riskerna. Boxarna själva måste ta det största ansvaret här och lyssna på sina kroppar. Man måste till exempel komma förberedd och vältränad till matcherna, och åker man på en tung smäll under sparring och något känns konstigt ska man lyssna på kroppen. Sedan handlar det om att ha rätt personer omkring sig som hjälper till.”

Tror att det handlar om tragiska tillfälligheter

Fornling ser dock inget samband mellan dödsfallen och tror istället att det snarare handlar om tragiska tillfälligheter:

”Det är supersorgligt allt som hänt, men det är också intressant med debatten som alltid följer. Ridsporten har fler dödsfall än kampsporten, men du ser ingen ryttare få frågor om de verkligen borde hålla på med ridsport? Inom boxningen ska det alltid blandas in en sensmoral och diskuteras om det är rätt att boxas.”

”Förbunden i respektive land måste vara hårdare med hjärnröntgen och andra medicinska uppföljningar. De måste hålla koll på vilka matcher boxarna har gått och när de kan tillåtas gå match igen. Sverige är ett land som inte tummar på reglerna, här har man bra ordning och säkerhet, men jag vet till exempel att man i Tyskland släpper fram boxare som har tio vinster och 40 förluster men ändå får gå två matcher under samma vecka.”

Bad uttryckligen om en hjärnröntgen

Fornling anser att regelverket alltid bör följas så noga det bara går, men betonar också att idrottarna själva bär ett ansvar. Han blev också far för andra gången bara för några dagar sedan och detta påverkar givetvis valet om ökade säkerhetsåtgärder:

”Jag har fru och två barn som jag lämnar om jag dör. Därför är det viktigt att jag tar mitt ansvar om jag känner att något är fel. Jag bad om en hjärnröntgen för att försäkra mig om att allt var bra och förklarade för dem att jag hade boxats och tagit emot hårda smällar. Den typen av ansvar måste alla boxare ta. Sedan är det upp till var och en om man vill dricka alkohol, röka, äta fet mat eller boxas. Det finns många risker här i livet och boxning är bara en av dem. Jag är en extremt dålig bilförare och det är större risk att jag dör i bilen än i ringen.”