Börje Salming om sorgen efter Jim Gregorys död

Jim Gregory var en nyckelperson som fick sitt namn inristad i ishockeyns Hall Of Fame, men han arbetade också som general manager och lyckades ta Börje Salming hela vägen till NHL.

Salming sörjer nu bortgången av Gregory och berättar även för medier att han var som en andra far till honom. Jim Gregory var en slags pionjär under sin karriär då han till en början basade för Toronto Maple Leafs. Han var bland annat den första som började med importeringen av europeiska ishockeyspelare till NHL.

Börje Salming var en av namnen som kom på tal och resten är historia som man brukar säga. Idag är Börje 68 år gammal och fortfarande en legend inom sporten vilket innebär att NHL.com tog sig tillfället att intervjua honom gällande Gregory:

”Folk förstår inte. 1973 kom jag till ett nytt land, en ny liga, en ny stad, en ny kultur, ett nytt språk, allting var nytt. Och han var alltid där för mig. Jag är inte säker på att jag skulle ha klarat av det utan honom. Jag älskar den mannen.”

Salming berättar ingående om en viktig händelse

Intervjun hos NHL.com var en viktig del i sörjeprocessen och något som även intresserar många fans inom sporten. Salming berättade även specifikt om en viktig händelse med Gregory:

”Det var en av de första gångerna som jag skulle åka hem efter att ha kommit till ”Leafs”. Jag ville ta med mig några souvenirer hem till Sverige och han skickade bara ner mig till rummet där alla matchtröjor och sådana saker fanns och sade ”ta vad du vill ha”. Jag var så långt hemifrån. Och han gjorde allting han kunde för att Toronto skulle kännas som mitt andra hem.”

Jim Gregory blev 83 år

Gregory arbetade som Toronto Maple Leafs general manager mellan 1969 och 1979, sedan fortsatte han ihärdigt inom NHL där han var kvar i hela 40 år. Han blev bland annat ordförande för valkommittén för Hall Of Fame, samt att han själv valdes in där så sent som 2007.

Legenden Börje Salming medverkar också i dokumentär

Börje Salming spelade i sin tur i NHL under den mest brutala eran inom ligans historia, och det finns en bild på nätet där han har stora ärr runt hela ansiktet. I dokumentären Hockeyns historia berättar han exempelvis om händelser där det skreks ”I´m going to kill you!”, samt att han nämner hur lite regelverk som fanns på 70-talet jämfört med dagens hockey.

I dokumentären kan man även se hur nästan hela laget står och slåss med motståndarna på isen, endast i syfte av att få nyckelspelare bort från spelet så att laget kunde vinna.

Salming räknas idag som en av de främsta ishockeyspelarna någonsin, detta då han valdes in till IIHF:s Team Of The Century 2008, men även för att han fick smeknamnet ”The King” när han spelade.

Börje Salming spelade totalt 17 år i NHL samt 16 år med Toronto Maple Leafs, och ett år med Detroit Red Wings. I Toronto har han fortfarande klubbrekordet i flest assists totalt, med 620 målpassningar. Som back var han en stor och tuff spelare på isen, och han var också den förste svenske ishockeyspelare att bli invald i Hockey Hall Of Fame 1996.

Tack vare all hjälp som han mottog från Jim Gregory, samt valet att ta in utländska spelare till NHL resulterade det hela i en av de största Svenska ishockeytalangerna vi någonsin sett.