Christian Coleman blir världens snabbaste man

Det var under 100 meters finalen i Doha som Christian Coleman lyckades med tiden 9,76 för att bli den snabbaste mannen någonsin. Detta var även hans första VM-guld i karriären och vi får verkligen gratulera honom för en helt otrolig prestation.

Efter rekordet gav han en intervju till SVT Sport som var på plats:

”Det känns galet att mitt namn finns med på listan över världsmästare på 100 meter. Jag är tacksam, ödmjuk och välsignad. Jag fick med mig ett personligt rekord och guldmedaljen. Det är så mycket känslor, sånt liv på läktaren och min familj är här.”

Han började på bana fyra och flög ifrån motståndet på en gång, något som hans mentor Justin Gatlin blev överraskad av. Gatlin i sin tur sprang in på silverplats med tiden 9,89, men Coleman förbättrade på sitt personbästa med hela tre hundradelar.

Kajsa Bergqvist prisade stjärnan

SVT:s egna expert Kajsa Bergqvist var tidigt ute med att prisa Coleman:

”Coleman växer i mina ögon efter vad han presterar här. Han kommer in med ett stort favoritskap, vilket inte är det lättaste att hantera. Han var otroligt övertygande i både försök och semi och så behåller han det lugnet här.”

Det var dock inte säkert att Christian Coleman skulle få delta i mästerskapet på grund av dopningsanklagelser från antidopningsbyrån USADA. Han dök helt enkelt inte upp under tre dopningstester under en period på 12 månader, något som många ansåg som medvetet.

Han meddelade dock själv att han aldrig var orolig över att få delta:

”Jag var aldrig orolig utan har hela tiden inställd på att komma hit och springa enligt planen. Att komma hem med en guldmedalj. Och nu är jag världsmästare – jag fick det gjort.”

Detta var dessutom den första 100 meters finalen som var stjärnspäckad sedan Usain Bolt sprang under VM i Osaka 2007. Vi i redaktionen är mycket imponerade över Colemans vinst, men även rekordtiden!