Brottaren Alex Bjurberg Kessidis vinner VM-silver

Det såg ut som att Sverige var nära på att knipa ett VM-guld i brottning, något som inte har hänt sedan 2003. Vi fick istället glädja oss med en silvermedalj åt Alex Bjurberg Kessidis som brottades mot ungraren Tamas Lorincz i finalen, något som också blev en liten besvikelse:

”Jag känner mig tom” var hans egna ord om det tuffa mötet, men VM-finalen från Kazakstan betydde säkerligen enormt mycket för honom och vi förstår om det känns jobbigt att förlora efter väldigt starka insatser.

Domaren bröt pågrund utav ”teknisk överlägsenhet”

Matchen gick i 77-kilosklassen och den 24-årige stjärnbrottaren fick en chans att besegra en van veteran, nämligen 32 åringen Tamas Lorincz. Dessvärre rusade ungraren iväg med poängsiffrorna 5-0 redan i ett tidigt skede och Kessidis fick endast två poäng som dessutom fråntogs efter närmare granskning.

Domaren i matchen bröt den sedan på grund av något som kallas för ”teknisk överlägsenhet” vilket innebär att den ena parten dominerar alldeles för mycket, något som resulterar i att det inte blir någon riktig match av det hela.

Sportbladet var först på plats för att intervjua vår svenska kämpe, men efter medaljceremonin var över var han fortfarande låg: ”Det var en stor urladdning redan i går. Jag känner inte så mycket just nu, det kommer nog snart. Lite besviken är man.”

När han fick frågor om domslutet och poängsiffrorna svarade han följande:

”Det är en bedömningssport. Domarna tycker att det var hans poäng, så det finns inte så mycket att säga. Om du är tillräckligt bra är det inte domarna som avgör matchen. Hade jag varit lite bättre, lite bättre förberedd innan och under säsongen hade jag orkat bättre. Så det går inte att skylla på det.”

Ska ta Sveriges första OS-Guld på 20 år

För två år sedan förlorade han bronsmatchen, men denna gång kan han glädjas åt VM-silvret när han nu beger sig hemåt mot Sverige igen. Medaljen säkrade även en plats i OS i Tokyo som går av stapeln nästa sommar, alltså 2020.

Angående OS-platsen meddelade han följande:

”Självklart kan jag glädjas åt det. Det är ett VM-silver och en OS-plats. Men sen vet man aldrig. Det är brottning, allt kan hända. Det kanske aldrig händer att jag brottas en VM-final igen, så självklart är jag lite besviken. Men jag tar ikapp det här, det blir bra.”

Han fick även frågan om hur mycket han ser fram emot OS i Tokyo, en fråga som fick honom att tagga till:

”Jättemycket. När OS i Tokyo startar kommer jag vara fullt förberedd. Inte ha missat någon träning, sömn och allt ska vara på plats. Kom dit och se när jag tar Sveriges första OS-guld på 20 år.”