Fanny Roos slog svenskt rekord

19,06 blev stötrekordet som Fanny Roos lyckades med under sista omgången av den nya friidrottstävlingen Europa mot USA. Den arrangeras i Minsk och detta var ett rekord som Roos länge längtat efter.

SVT:s kommentator Jacob Hård var helt lyrisk när det hela skedde:”Där satt den! Här satt 19-metersstöten!”.

Det var tidigare i somras som Fanny Roos stötte 18,88, men målet har alltid legat runt 19 meter, något som hon nu lyckades med. Det hela skedde dessutom under den sista omgången vilket gjorde det ännu mer magiskt.

Nytt Svenskt damrekord

19,06 är nu således det nya svenska damrekordet i kula och Roos blir nu placerad som nummer åtta i världsrankningen. Kajsa Bergqvist som också kommenterade åt SVT Sport hade följande att säga:

”Hon har byggt upp den här nivån, närmat sig och närmat sig och nu fick hon till en riktig träff. Och i den här delen av säsongen dessutom när man ska vara i form, det är då hon får till det. Fantastiskt!”

Fanny Roos

Fanny Roos var givetvis väldigt glad efteråt och hon gratulerades även av flertalet konkurrenter vilket visade på en fantastisk sammanhållning och respekt för varandra, något vi verkligen gillar att se.

USA har dock en utmanare i Maggie Ewan som lyckades med hela 19,47 meter som även blev hennes personbästa. Roos är idag 24 år gammal och om vi själv får bedöma ser det ut som att hon är i hennes livs form.

Fanny Roos har sedan 2014 vunnit alla SM-titlar i kulstötning och hon har tävlat för både Ljungby FIK och Atleticum Växjö SK. Hon har dessutom tävlat i diskus och har hela tiden satt nya rekord i karriären som endast ser ut att gå bättre och bättre för varje år som går.

I Maj 2013 satte hon juniorrekordet på 15,57 i kula, men i April fick hon till 18,68 i resultat, något som även innebär att hon slog det gamla nordiska rekordet. Den 1 juni 2019 slog hon till sist sitt egna svenska rekord med resultatet 18,88 meter.