Sverige inledde med 2-0 mot Chile i VM

Det svenska hoppet Madelen Janogy avgjorde matchen mot Chile i VM-fotbollens första match för Sverige och vi blev genast intresserade av att veta mer om denna skickliga spelare.

Efter den starka debuten i landslaget blev hon intervjuad av SVT där hon kommenterade det följande: ”Jag blev otroligt glad. Det är mäktigt att få göra mål.” Till Sportbladet hann hon kommentera det lite utförligare: ”Jag var väldigt sugen så jag kände verkligen att ”nu jävlar, nu ska jag köra”. Det var min känsla. Jag var inte nervös alls, utan så sjukt taggad.”

Efter 81 minuter spelad tid hoppade Janogy in istället för Lina Hurtig och gjorde därmed även sin debut i mästerskapet. Bara efter två minuter spelad tid hade hon redan hunnit assistera med 1-0 mot Chile då hon sparkade vidare bollen till Kosovare Aslannis.

Sverige vs chile

När det var dags för tilläggstid dundrade hon in ett eget mål som verkligen imponerade på oss. Hon avancerade starkt in i straffområdet och satte bollen rätt i krysset för att skapa ett ordentligt drömmål. Riktigt snyggt!

Förbundskaptenen Peter Gerhardsson tyckte att inhoppet var välförtjänt, men tvekar fortfarande om Janogy får starta mot Thailand som blir nästa lag som Sverige får möta. Thailand förlorade precis med 13-0 mot ett starkt USA och vi hoppas givetvis att svenskarna också lyckas besegra dem, något som vi hos redaktionen håller tummarna för.

Madelen Janogy spelar till vardags i Falköpings KIK och har lyckats att göra 64 mål mellan åren 2011 och 2014. Hon blev antagen till landslaget i Maj detta år och vi följer med spänning hur hon utvecklas i landslagstruppen, men även hur hon växer som spelare.

När det var dags för VM-genrep mot Sydkorea den 31 Maj i år gjorde hon mål med endast två minuter kvar av speltid vilket också var väldigt imponerande. Hon är dessutom den första landslagsspelaren på damsidan som har afrikanska rötter då hennes far är född i Mali.