Sverige besegrade Lettland med 77-62 i Basket-EM

Frida Eldebrink var matchens stjärna och hjälpte svenska laget på damsidan att besegra värdnationen Lettland med poängsiffrorna 77-62. Kvartsfinalen väntar nu på våra svenska talanger och det är faktiskt första gången på sex år som detta sker.

”Man är bara helt euforisk”

Reportarna på plats frågade henne hur det kändes att vinna mot hemmalaget och fick följande svar: ”Det var på tiden, det är helt fantastiskt. Vi har jobbat för det här så länge. Man är bara helt euforisk, nu vill man bara att nästa match ska vara direkt.”

Även om Eldebrink skadade sig under matchen och haltade illa med en stukad fot så fortsatte hon att kriga på för att leverera vinsten åt Sverige. Hon var poängbäst i matchen med 21 poäng och med en tejpad fot gav hon allt hon kunde för att besegra motståndarlaget som dessutom hade hemmapublikens jubel bakom sig. Matchen började med ett högt tempo och i första perioden stod det 8-8 vilket antydde på att det skulle bli en jämn kamp.

Vändningen skedde efter att Amanda Zahui tog chansen och satte två av tre straffar vilket resulterade i en ledning med fyra poäng. Denna ledning växte sig sedan större och när första perioden var slut ledde Sverige med hela nio poäng vilket även hjälpte dem att få det stora försprånget.

De lettiska spelarna kom dock tillbaka med full styrka i tredje perioden och även om Sverige ledde med 55-23 så kom de ikapp och slutresultatet blev 77-62. Lettland spelade givetvis aggressivt in i det sista eftersom en förlust mot Sverige betydde att de åkte ut ur åttondelsfinalen.

Slutligen knep det svenska laget segern och nu väntar Serbien. Denna match sker också hemma hos värdnationen och dessutom i Belgrad, något som du kan följa under Torsdagen när det går av stapeln. Vi ser fram emot nästa möte och håller givetvis tummarna för att det ska gå vägen för våra svenska stjärnskott!