Blir det ljudlösa STCC-race år 2021?

Nu har det kommit nya direktiv från EU om att elbilar måste låta i högre hastigheter. Den ljudlösa gången som ses som en stor fördel med en elmoped kan bli riktigt farlig när det handlar om en vanlig bil. Med hur kommer det att fungera med STCC-race som inte låter?

Första eldrivna STCC-bilen låter!

STCC med elbilar är på riktigt, det finns redan en första modell från Daniel Haglöf och PWR-stallet. Den elbilen visades upp på eCarExpo i Göteborg år 2018. Den här STCC-bilen är fullt elektrisk och bygger på karossen som Robert Dahlgren tog svenska STCC med år 2017.

Elbilen för STCC är imponerande och den är absolut inte tyst. Det meddelades förra året att modellen faktiskt kan vara upp till 5 sekunder snabbare per varv än en vanlig bensindriven STCC-bil. Det berättades också att man hade tänkt på ljudet.

Tvärtom tanken med andra elfordon som elmopeder så har STCC-bilen från PWR utvecklats för att låta så mycket som bara möjligt. Så även om vi kommer att se en ny form av race med elbilar i STCC inom två års tid så lär det inte bli tysta race.

Med tanke på att det finns hopp om att utvecklingen av racerbilarna som går på el ska inspirerar utvecklingen av vanliga bilar så får vi säga att det här ligger helt rätt i tiden vad gäller ljudet. Det här är ju helt i linje med EUs nya direktiv om att elbilar som går snabbt ska låta!

Möjlighet att köra på stadsbanor

En annan effekt som elbilar i race kan få under kommande år är att man kan anlägga banor på ett friare sätt. Det blir lättare att köra racen i städer och då kan fler komma och titta. Även om det låter så kan vi ju tänka oss att det kan låta mindre och det kan det nog finnas fans som inte har något emot.

Förare gör sig redo för att köra el-STCC

En svensk förare som redan nu pratar om att börja köra elbilar i STCC är Mikaela Åhlin Kottulinsky. Hon är den första kvinnan att vinna ett STCC-race och har testat PWR 001 elbilen.

Enligt henne så går den sjukt snabbt. Mikaela har sagt att racerbilen på el tycks kräva en känsligare fot på pedalen. Hon förbereder sig för att vara med och tävla med elbilarna då det blir verklighet.

Den som lever får se, vi väntar med spänning på att se om det blir elbilsrace i STCC år 2021 och hur ljudet av dessa bilar kommer att upplevas…