Premiären inom EM-basket resulterade i Svensk vinst mot Montenegro

EM har precis börjat och Sverige har lyckats väldigt väl med att få igång en bra start, något som berodde mestadels på spelaren Amanda Zahui. Sverige mötte precis Montenegro och vann med matchresultaten 67-51 efter en mycket imponerande insats av stjärnan Zahui, något hon kommenterade följande: ”Vi bevisar att vi kan spela på en hög nivå. Men det gäller att hålla i det hela tiden.”

Zahui var väldigt het i denna match och lyckades plocka returer och även stoppa sju raka poäng, något vi blev väldigt imponerade av. Hon lyckades även med att få till 21 poäng för det svenska laget och det kanske inte kommer som en större överraskning med tanke på att hon är WNBA-proffs till vardags.

Matchen var väldigt spännande att se på och det var en fröjd att se ett svenskt lag prestera i högform, något som vi hoppas kommer fortsätta i de kommande matcherna. Matchens sjärna var Amanda Zahui och hon spelar för New York Liberty i den kvinnliga ligan WNBA som är motsvarigheten till NBA.

Amanda Zahui
Amanda Zahui

 

Kort fakta om Amanda:

Hon har afrikanska rötter efter sin far Alex Zahui som är född i Elfenbenskusten där han flyttade ifrån som vuxen för att leta efter arbete i Europa. Han åkte först till Frankrike och sedan vidare till Sverige där han träffade modern Annso-Fie. Amanda i sin tur kan engelska, svenska, franska och spanska och hon har även en bror som spelar fotboll för Vasalunds IF i Division 1.

Hon är 196 centimeter lång och hon blev draftad till Tulsa Shock från Oklahoma där hon spelade för laget under 2015 och 2016. Därefter byttes hon bort till New York Liberty där hon spelar idag. Det som utmärker henne är hennes skicklighet i returer och blockeringar, något som resulterade till nomineringen av Naismith Trophy som ingen annan utländsk spelare någonsin har blivit nominerad till.

Nu önskar vi det svenska laget lycka till i nästkommande match mot Tjeckien som spelas idag klockan 12.00!