Lisa Nordén nobbar cyklingssatsningen

Lisa Nordén som till vardags tävlar i triathlon funderade en stund på att byta till cykling på heltid, något som dock inte blir fallet. Hon har inte lyckats hitta något stall, samt att det verkar som att Emilia Fahlin kommer skickas till OS i Tokyo eftersom endast en cyklist får delta.

Frågan varför Nordén ville byta sport kom upp på tal efter att hon vann cykel-SM i somras, samt att hon blev uttagen till VM i England. Där slutade hon på 14:e plats och karriärskiftet såg lovande ut till en början.

Intervjuad av medier gällande karriärbytet

Flera medier fick upp ögonen inför det eventuella bytet, men till SVT Sport uttalade hon sig följande gällande det hela:

”Cykel är ganska annorlunda från hur triathlon är, och det har jag insett mer och mer ju mer jag cyklat. Cykel är en lagsport, det krävs ett lag. Man kan inte komma själv och anmäla sig till en World Tour-tävling eller större lopp, utan du måste ha den här lagstrukturen bakom, och du måste vara en lagspelare i den rollen du har i ett lag.

Även om jag har en stor motor så behöver jag nog ganska mycket tid för att hitta rätt i damklungan och behöver nog något år för att samla erfarenhet. Så det vore ju en jättechansning och investering av något lag, och det var inget lag som nappade på det när vi hörde oss för.”

Besvikelsen stor när hon nobbades av cykelstallen

Reportern som intervjuade Nordén tyckte att hon såg lite besviken ut över det hela, något som också bekräftades:

”Det har varit jättespännande och kul att efter en karriär i en sport få testa en annan sport. Det är extremt nyttigt, både som människa och idrottare. Jag har lärt mig jättejättemycket. Det hade varit en häftig grej att få köra ett par år och bara cykla, det är en lyx för mig att inte behöva gå till simhallen klockan sex på morgonen och springa och träna 30 timmar i veckan, utan bara cykla och fokusera på det.

Det hade varit jättespännande. Men jag är inte beredd att göra det till vilket pris som helst. Utan det hade bara varit om det hade varit under de förutsättningar som matchar de förutsättningar jag har inom triatlon.”

Siktar mot Triathlon-OS istället

Nu verkar det däremot som att Lisa Nordén satsar helhjärtat på Triathlon-OS, framförallt den i Peking som går av stapeln i maj:

”Vi får se vad förbundet säger, det är helt upp till dem – om de tycker att det är värt att satsa på. Men jag kan inte tänka mig annat än att de kommer försöka att skicka ett lag för att försöka ta den chansen och möjligheten.”

Intressant kuriosa om Lisa Nordén

Lisa Nordén är född 1984 i Kristianstad och hon är en svensk triathlet som tävlar för Kristianstads Triathlon Klubb. Hon bor till vardags i Stockholm och hon är idag den bästa triathleten i Sverige, något som verkligen imponerade på oss i redaktionen.

Hon representerade Sverige helt på egen hand vid Triathlon-OS i Peking 2008 och i OS i London 2012 tog hon en silvermedalj. Under 2012 fick hon även ta emot Svenska Dagbladets guldmedalj, men också Jerringpriset året därpå.