Jose Mourinho ny manager för Tottenham

I tisdags fick vi reda på att Jose Mourinho tar över som manager för Tottenham efter att Mauricio Pochettino sparkats. Denna nyhet kom som en blixt från klar himmel, men nu när vi hunnit smälta det några dagar kan vi ge en komplett rapport om hur händelseförloppet sett ut.

Fotbollslaget Tottenham hade det tufft i Premier League denna säsong och hamnade på 14:e plats efter endast fyra vinster på tolv spelade. Detta bidrog till att Mauricio Pochettino fick sparken, samt att han ersattes.

Tottenham meddelade beslutet officiellt på onsdagen den 20:e november och kontraktet för Mourinho löper på till 2023.

Officiellt uttalande

På klubbens hemsida kunde man läsa följande: ”Vi är glada över att presentera vår anställning av Jose Mourinho som huvudtränare. Kontraktet gäller över säsongen 2022/23.”

Ordföranden Daniel Levy meddelade även följande: ”I Jose får vi en av fotbollens mest framgångsrika managers. Han har massor av erfarenhet, kan inspirera lag och är en fantastisk taktiker. Han har tagit titlar i alla lag han har tränat. Vi tror att han kan ta med sig energi och tro in i omklädningsrummet.”

Mourinhos egna åsikt om den nya uppgiften

Jose Mourinho fick själv sparken från Manchester United för ungefär ett år sedan, något han inte valde att uttala sig om alls. Istället meddelade han följande:

”Jag är laddad över att komma till en klubb med ett så pass stort arv och så passionerade supportrar. Kvaliten i både truppen och i akademin gör mig spänd. Att jobba med dessa spelare är det som attraherar mig.”

Jose Mourinhos meriter

Som manager har Jose Mourinho lyckats med ligatitlar för Portugal, England, Italien och Spanien, samt att han är en av tre tränare som har kunnat ta två klubbar till Champions League vinster. Med Chelsea vann han Premier League hela tre gånger, något som är en otroligt imponerande merit.

Daniel Nannskog uttrycker oro inför valet av Mourinho

Den främsta experten inom fotboll hos SVT, Daniel Nannskog tycker att det hela är en chansning. Detta utvecklade han även vidare:

”Det känns förvånande, det måste jag säga. Man känner väl att han har varit på nedgång, minst sagt. Inte minst med Manchester United i fräscht minne, och jag trodde inte att Tottenham skulle vara intresserade. Jag tycker att Pochettino har varit en väldigt bra tränare för Tottenham, även om det har hackat rejält i ligan.”

När han fick frågan om längden på kontraktet för Mourinho valde han också att ge en kommentar: ”Ja, det är långt. Det är långt. På något sätt är det en gambling. Hade det varit för något år sedan hade det kanske inte varit det, men med tanke på hur Morurinho var den senaste sejouren i United så känns det som en gambling att skriva ett så pass långt kontrakt.”

Chansning eller inte för Tottenham?

Huruvida det stämmer att Tottenham chansat rejält med Mourinho i spetsen, eller om det var en kalkylerad risk återstår att se. Vi i redaktionen tror att det hela kan bottna i Jose Mourinhos meriter från Premier League vinsterna, eller att han faktiskt har vunnit flera gånger förut.

Anledningen varför Mourinho fick sparken från Manchester United var bland annat bråk med ledningen, samt att spelarna blev ilskna på honom. Om detta återstår i Tottenham kan chansningen resultera i ännu fler förluster, men än så länge är det för tidigt att utse ett katastrofläge. Det kan faktiskt vända åt rätt håll också, något som bör tas i beaktning.