Johaug ”för dominant” enligt rysk tv-kanal

I år kommer damernas världscup i längdskidåkning inte att visas på en av Rysslands största tv-kanaler. Anledningen: Therese Johaug.

Detta kommer som en chock för många fans av sporten, men Rysslands längdchef Jelena Välbe påstår att intresset sjunker om samma åkare vinner hela tiden med stora marginal.

Therese Johaug storfavorit inför världscupen

Det är ingen hemlighet att Johaug är en av favoriterna inför nästa världscupsösong, men Ryssland har valt att fokusera på herrarnas världscuptävlingar istället. Ryska Kanal 1 väljer alltså att inte lägga tid på damerna överhuvudtaget eftersom Therese Johaug är så dominant inom längdskidåkningen.

Expert tror på andra anledningar

Petter Skinstad som är expert inom skidsport hos TV2 Norge tror att det kan finnas andra förklaringar till varför ryska tv-jätten nobbar damernas världscup:

”De ryska herrarna är bra och kan konkurrera medan tre av de ryska längddamerna är gravida. Det tror jag är huvudorsaken. De vill hellre se (Sergej) Ustjugov och (Alexander) Bolsjunov tävla, som är med och konkurrerar.”

Johaugs manager uttalar sig i frågan

Therese Johaugs manager Jörn Ernst har också uttalat sig gällande saken och han tycker inte att hon ska ta på sig ansvaret för vad en tv-kanal väljer att göra eller inte göra:

”Therese gör det jobbet jobbet hon gör och lägger ner den insatsen hon gör, så får de andra göra sina insatser. Therese kan inte åka långsammare eller tränare mindre. Det är synd om ett tv-bolag inte vill visa damernas lopp men jag tycker inte Therese ska ta på sig ansvaret för det.”

Therese Johaugs meriter

Vi i redaktionen är otroligt imponerade av Johaug och hennes meriter, något vi tänkte belysa lite extra i denna text.

Till att börja med så är hon niofaldig världsmästare och har vunnit hela tre OS-medaljer under karriären. Hon har dessutom lyckats vinna 50 individuella världscupsegrar, men även den totala världscupen två gånger.

Kontroverser kring Johaug

Det finns dock en hel del kontroverser inom skidåkningen och även Therese Johaug har hamnat i blåsväder för att bland annat ha åkt fast för steroidanvändning.

I Oktober 2016 testade hon positivt för anabola steroider, och i hennes fall clostebol. Hon blev avstängd i 18 månader och kunde inte delta i Vinter-OS samma år.

Hon har även berättat att hon är en av de norska skidåkarna som tar astmamedicin trots att hon inte lider av astma. Medicinerna används för att vidga luftrören och preparaten som det gällde var bland annat Ventoline och Pulmicort.

Flera fall av dopning inom skidåkningen

Therse Johaug är inte ensam om att ha åkt fast för prestationshöjande preparat inom sporten. Listan är enormt lång även på herrsidan och där hittas namn som Yevgeny Dementyev (EPO), Johannes Dürr (EPO), samt finska skidåkarna Janne Immonen, Jari Isometsä, Harri Kirvisniemi och Mika Myllylä. (EPO, hemohes)

Sjunkande intresse för sporten?

Kan steroider och andra preparat vara anledningen varför tv-kanaler väljer bort vissa grenar? Eller är det en jämställdhetsfråga? Vi kan bara spekulera kring frågan, men nyheten om den ryska tv-kanalen väcker många frågor.

Vi får helt enkelt se hur det kommer se ut framöver, men vi önskar givetvis att både damerna och herrarna ska få synas i tv-rutan, och önskar även att de svenska tv-kanalerna inte delar den ryska kanalens åsikter.