Judotalangen Tommy Macias vann guld i Europeiska Spelen

Tommy Macias är ett namn som du bör lägga på minnet efter bragden i de Europeiska Spelen där han vann guld i 73-kilos klassen. Detta var andra året som spelen arrangerades och Macias lyckades vinna över förra årets OS-vinnare, Lasja Sjavdatuasjvilij.

Han mötte sedan Rustam Orujov från Azerbadjan och fick ett tufft möte med mycket motstånd, dock vände han i slutet och lyckades med den otroliga insatsen att kamma hem ett guld till Sverige. Segern kom via ippon i de sista sekunderna och för dig som inte vet vad det är så innebär det ”one full point” vilket är den högsta poängivande vinsten du kan få i Judo.

Om vi ska leta efter en motsvarighet till ordet så skulle boxningens knock out vara en ippon i Judo. Det finns även med i ordet ippon seoi nage, ett kast inom sporten där du kastar din motståndare över din egna axel. Det är givetvis glädjande för oss i redaktionen att stöta på nya svenska talanger och framförallt inom kampsporter som Judo där det krävs mycket skicklighet, styrka och hängivenhet för att lyckas.

Tommy Macias

Tommy Macias är född 1993 och har sysslat med judo sedan han var 3 år gammal, något som verkligen är imponerande. Till vardags tävlar han för Saltsjö och med meriter som Guld i Grand Slam Abu Dhabi 2016 och Brons i EM Warsawa 2017 har han tagit sig långt inom den professionella karriären.

Macias har några favorittekniker som han satsar på lite extra, dessa heter  O uchi gari och ”Tommy special 4”  där det sistnämnda inte är en traditionell judoteknik. O uchi gari är däremot en teknik som han använde även i finalen där han vann guldet nu senast i Europeiska Spelen, en teknik som går ut på att fälla motståndaren bakåt genom att kroka ena benet.

Vi önskar givetvis Tommy Macias lycka till i nästa tävling och hoppas han njuter ordentligt av sitt nyvunna guld!