Turvoll Fossli uttalar sig om hjärtstoppet

Det var i Augusti som Sondre Turvoll Fossli fick föras akut till sjukhus på grund av ett livshotande hjärtstopp. Han fick första hjälpen på plats i sjukhuset efter att han började må dåligt under en biltur, något som Ola Rönsen, den medicinskt ansvarige hos det norska skidförbundet meddelade till medierna.

När olyckan hände uttalade han sig följande:

”Han är självklart väldigt glad över att han kom ur detta med livet i behåll. Det är för tidigt nu att sia om vilka konsekvenser som händelsen har på framtida satsning.”

Väldigt glad att jag lever

En av Fosslis bästa prestationer någonsin är en seger i världscupen i sprinten i Ruka, en tävling som han vann under 2015, men igår kom ett uttalande från Fossli själv via en videointervju på norska skidförbundets webbsajt som lät följande: ”Jag är glad att jag lever.”

Olyckan skedde vid en biltur och nu har ytterligare information kommit fram vilket pekar på att en förbipasserande cyklist kan ha räddat livet på skidåkaren med hjälp av hjärt- och lungräddning.

”De skrek att jag inte andades. Då var det en cyklist som var på väg till jobbet som kunde hjärt- och lungräddning som hade sett vad som hände och som kom till undsättning”, berättade Fossli under intervjun.

Pacemaker blir slutet på karriären

Detta är dock slutet på karriären för den norska stjärnan och efter att ha fått en pacemaker inopererad är han dock endast glad att vara vid liv, något som han kommenterade följande: ”Sannolikt kan jag inte satsa vidare, vilket självklart är väldigt tråkigt. Men jag är glad att jag lever och tar en dag i taget och försöker vara positiv.”

Sondre Turvoll Fossli är endast 26 år gammal och denna händelse är en påminnelse om hur skört livet kan vara, men även hur förbipasserande människor visade på ett enormt mod och snabba insatser som räddade livet på den norske skidåkaren. Det är historier som dessa som förgyller idrotten och något som vi i redaktionen verkligen gillar att fördjupa oss vid.