Jerebko slutar i NBA

Den svenska stjärnan Jonas Jerebko lämnar nu NBA efter 10 år av spel på den absolut högsta nivån inom sporten. Klubben han går till heter BC Khimki i Moskva, men enligt uppgifter blir flytten officiell under dagen även om kontraktet ska ha skrivits på redan.

Vi vet dock inte hur många år kontraktet kommer gäller och inte heller vad det hela kostar vilket är lite tråkigt, men nyheten är officiell och Jerebko har själv bekräftat den.

BC Khimki spelar i VTB United League, en liga som befinner sig i Ryssland och som fick sin start redan 2008. Laget finns även med i Euro League som anses vara motsvarigheten till fotbollens Champions League om vi nu måste jämföra med något.

Jerebko är en veteran som började spela i den lilla orten Kinna nära Borås. Han spelade för klubben Marbo Basket och gick sedan vidare till Luleå där han spelade för Planjja, men efter en säsong i staden valde han att flytta till Italien.

I Milano spelade han för Angelico Biella och han draftades sedan till NBA av laget Detroit Pistons år 2009, en flytt som blev hans största någonsin. Efter fem säsonger för Detroit gick han över till Boston Celtics, Utah Jazz och till sist Golden State Warriors där han nu avslutar sin karriär inom NBA.

Jerebko har över 600 matcher inom NBA, den amerikanska basketligan som anses vara den bästa i världen. Vi har alltid hoppats på att han skulle ha blivit den första svenska spelaren som vann ett mästerskap, men detta hände aldrig och det kan vara anledningen varför han nu känner att det är dags att gå vidare.

Om vi ska titta lite närmare på Jonas Jerebkos prestationer i NB så har han spelat nästan 18 minuter per match och även snittat med 6,2 poäng och 4 returer per spelad match. Totalt har han hunnit spela 635 matcher i ligan vilket är en enorm prestation och något vi är väldigt glada över att ha fått följa.