AIK stänger sektionen för klacken

Det svenska fotbollslaget AIK är missnöjd efter att polisen endast gett tillstånd till en klack på 2750 personer jämfört med 4 000, ett beslut som de tog eftersom klacken försvårar deras arbete.

Nu väljer AIK att stänga hela klacksektionen Norra stå i ren protest och öppnar istället upp delar av en annan läktare. Grunden till problemet är att det har funnits åskådare i trapporna vilket enligt polisen förhindrar besökare att komma åt utrymningsvägar.

Pågrund utav bengaler

Anders Djurestad som är gruppchef vid Solna-polisen meddelade även följande: ”Vi förändrar situationen från match till match och det finns en röd tråd i det här. Den röda tråden just nu är att det som hände i Europamatchen mellan AIK och Maribor ger effekt på nästa Europaspelsmatch. Utifrån hur vi kan jobba där operativt tas beslut. I dag är situationen sådan att vi inte kan gå ner där (klacksektionen) utan att det blir ordningsstörningar eller bråk. Vi är inte välkomna där som polismyndighet.”

Han meddelade även följande:

”Utifrån olika händelser har vi reducerat publiken. Och i det här fallet, AIK–Maribor, var det tre stycken omfattande bengalbränningar. Man kan ha en lugn bränning och så kan man ha en omfattande bränning och i det här fallet brände man överallt i publikhavet. Det i kombination med flaggor och banderoller skapar en väldigt stor risk för fara. Det som vi vill hjälpa arrangören med här är att om det skulle hända en olycka och det tar eld och blir en paniksituation, då kommer det bli mycket folk och publiken kommer inte kunna röra sig någonstans och folk kommer bli ihjältrampade.”

AIK håller inte med och uttrycker sin frustration genom att markera mot polisen med avstängningen av Norra stå. Följande information finns tillgänglig på deras hemsida:

”Då vi har svårt att se någon konsekvent linje i neddragningarna vill vi inför torsdagens match i kvalet till Uefa Europa League mot Sheriff markera detta genom att stänga Norra stå och i stället hänvisa vår publik att köpa biljetter till andra sektioner på Friends Arena.”