Jenny Fransson positiv i dopningstest

Jenny Fransson har hamnat i blåsväder efter ett positivt a-dopningsprov för preparatet metyltestosteron som är en anabol steroid. Testet bekräftades av SOK:s pressansvarige Lars Markusson, men enligt Fransson handlar det om ett misstag.

Zakarias Tallroth som är Svenska brottningsförbundets pressansvarige meddelade följande när det hela uppdagades:

”Vi har fått information om att ett positivt a-prov där det har hittats en substans av en anabol steriod. Vi vet att det är en väldigt liten mängd, i nanonivå. Vi har pratat med Jenny hela tiden under det här och hon säger att hon inte har någon aning hur det gått till. Vi försöker bara få koll på situationen i samband med att vi jobbar på en b-provsanalys. Hela hennes värld har rasat samman. Detta kom som en blixt från klar himmel för henne. Vårt primära mål nu är att stötta henne under processen.”

Missar EM i Rom

Nu missar Jenny Fransson EM i Rom som går av stapeln nästa vecka medan b-provet ska gås igenom. Hon är idag 32-år gammal och har under karriären hunnit vinna ett OS-brons från Rio 2016, ett VM-guld, samt ett EM-guld.

Nekar till alla anklagelser

Tidningen DN var först ut med nyheten och till dem meddelade Fransson följande:

”Min tanke är att någon som varit i lokalen när jag har tränat har gjort det här mot mig. Det är det enda som jag kan tänka mig. Jag förstår inte hur jag skulle ha fått in det i min mun annars. Just nu känner jag mig mest maktlös. Det känns också så orättvist. Det är väldigt små mängder jag fått i mig och dessutom omedvetet, men jag kommer förmodligen ändå att straffas hårt.

Det är det som känns så jobbigt. Idrotten är mitt liv. Efter OS ville jag kunna vara tränare, kunna hålla föredrag och vara en god förebild. Vad ska jag göra nu?”

Kollegan Johanna Matsson chockad

Johanna Matsson som också är en känd svensk brottare och kollega med Jenny Fransson fick kommentera händelsen med egna ord när SVT Sport ringde upp henne. Enligt henne tror hon det hela handlar om ett missförstånd, något hon förklarade vidare:

”Jag hoppas och tror att det är ett misstag. Jag har känt Jenny sedan vi var små och jag vet att hon tar stort avstånd från dopning. ”

Vad sker nu?

Alla prover tas med ett a-prov och ett b-prov för att säkra dem från kontaminering eller andra omständigheter som kan ifrågasättas i ett senare skede. Nu är det b-provet som inväntas och om det kommer tillbaka positivt ser det inte bra ut för henne. Dessutom kommer hon i det fallet få en längre avstängning som givetvis resulterar i att hon missar OS.

SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo meddelade till tidningen DN att Jenny Fransson alltid varit en driven ambassadör för SOK som ofta föreläst om sporten, men framförallt när det gäller ren idrott. Nyheten om det positiva provet slår därför ännu hårdare och det är också väldigt ovanligt att ett b-prov friar idrottaren, även om det finns fall där det har hänt.