Fotbollsproffs använder yoga för att förlänga karriären

Det må låta osannolikt men fotbollsproffs som Dele Alli, Ryan Giggs och Eden Hazard använder alla yoga för att förlänga deras karriär inom sporten. Detta görs delvis för att hålla kroppen så ”ung” som möjligt genom att mjuka upp den och stretcha, men även för att förebygga skador som kan inträffa i ett senare skede.

Dele Alli kommenterade det hela nyligen på en presskonferens:

”Ju äldre jag blir desto mindre klarar min kropp av att göra, Så jag lägger ner mycket tid vid sidan av planen, särskilt på mina ljumskar eftersom jag har haft en del problem med dem. Jag är öppen för att testa allt. Varenda liten procent som kan hjälpa. ”

Visst, det kan låta lite roligt med tanke på att han endast är 23 år gammal idag – men många andra stjärnor har tagit hjälp av yogan för att bli smidigare, snabbare och starkare.

Ryan Giggs prisar yoga

En känd ikon vid namn Ryan Giggs som spelat länge för Manchester United tackade yogan för en lång och framgångsrik karriär inom laget. Detta avslöjades i Sportbladet den 25:e december och då lät det följande:

”Jag började med yoga efter att ha missat en stor Champions League-match mot Bayern München på grund av skada, jag hade dribblat runt på träningen och drog på mig en ljumskskada. Det var inte den första och jag minns hur jag satt i mitt sovrum och tänkte ”det här kan inte fortsätta.

Och så testade jag yoga. Jag är övertygad om att det förlängde min karriär med ytterligare tio år.”

Yoga inte enbart en träningsform utan även en mental övning

Redan 2009 tackade Ryan Giggs sin yogatränare när han tog emot priset för ”årets sportpersonlighet” av BBC. Yogan användes av Giggs i första hand för att förebygga skadorna innan de kunde inträffa, samt att det även hjälpte till med återhämtningen.

Idag deltar han aktivt i yogaklasser som hålls i närheten av födelseorten Salford för att aktivt förebygga skador:

”Så många som går dit vet vem jag är. Men jag är bara en del utav en grupp på 25 personer. Jag har aldrig blivit ombedd att skriva autografer eller liknande så jag kan verkligen njuta fullt ut.”

Roman Abramovitj en stor anledningen för att yoga används inom fotbollen idag

Roman Abramovitj som äger laget Chelsea tog med sig yogan till Storbritannien när han träffade Vinay Menon, en livscoach. Detta skedde under 00-talet och synen på träningsformen har sakta men säkert förändrats eftersom tiden gått framåt, samt att både de fysiologiska och psykiologiska positiva effekterna kartlagts.

Kort fakta om yoga

Namnet yoga syftar på ett begrepp som innefattas av den antika indiska filosofin där den dåvarande psykologin och religionen använde det som ett sätt att kontemplera eller fokusera.

Idag används det som ett sätt att träna, eller ”yoga as exercise” som det också beskrivs. Då ligger fokus mestadels på andningsövningar och olika ställningar som kallas för ”asanas”.

Sedan år 2000 har yoga även vuxit lavinartat med mest popularitet i västvärlden som Europa och USA. Bara mellan åren 2001 och 2011 ökade yogautövarna i USA med 16 miljoner människor vilket talar för hur populärt det blivit.