Fler idoler än någonsin inom damfotbollen

Idag uppskattar vi svenskar både damfotboll och herrfotboll samt att vi är mycket mer positivt inställda åt jämlikhet i dagens moderna samhälle. TT ringde nyligen runt till flera fotbollsförbund där jämlikhetsfrågan ofta är på tapeten och förändringen mot en mer jämställd fotboll har sakta men säkert börjat märkas.

VM ett stort lyft i tittarsiffror

Cirka en miljard tittare såg fotbolls-VM i Frankrike och mediabevakningen var större än någonsin. Detta ökade även följarmängden för de olika damspelarna i de olika lagen på deras sociala medier, samtidigt som flera av dem målas upp som stjärnor och förebilder för ungdomar.

Caroline Seger är en av fotbollsproffsen som märkt en markant skillnad, något hon utvecklade följande: ”VM blev stort och det finns bilder på oss där ute nu. Det är inte som när jag växte upp. Jag hade ingen att se upp till eller titta på eller referera till. Det var bara manliga fotbollsspelare.”

Även unga pojkar och vuxna ber om autografer

Seger utvecklade även det hela genom att berätta om ett fenomen som hon aldrig tidigare varit med om, att även pojkar och vuxna kommer fram och ber om autografer. Dessutom spelas det idag spontanfotboll där även kvinnliga stjärnor representeras:

”Att man spelar spontanfotboll och så är man Caroline Seger eller Nilla Fischer eller Kosovare Asllani… alltså de här berättelserna är något som berör väldigt mycket. För det har man aldrig hört om tidigare på det sättet.”

Nathalie Björn instämmer

Även spelare som Nathalie Björn har märkt en tydlig skillnad eftersom hon själv anses vara en idol för många idag. När hon var liten kände hon endast till en spelare som hon såg upp till, medan det idag nästan finns ett överflöd:

”Man känner det hemma i Rosengård när man går med bollflickorna. De kollar på en och frågar ”är det du som är Nathalie?” Så det är skithäftigt. Man är ju inte van vid det men det är klart att det är kul att man ser att någon tycker om det man gör och att någon vill vara som mig. Oavsett om det beror på VM eller vad det är, att tjejer vill spela fotboll och ser att de har förebilder som visar att man kan lyckas, jag tror att det är så viktigt att få se oss som spelar och få känna ”jag vill vara som hon”.

Peter Hugosson Wallgren anser att det är viktigt med kvinnliga förebilder

Klubbchefen i Umeåklubben Mariehem SK heter Peter Hugosson och han var också en av de intervjuade personerna. Enligt honom är damspelare viktigare än någonsin, en åsikt som han uttryckte på följande vis:

”Vi har tidigare kunnat sola oss i glansen av Umeå IK:s storhetsdagar. Men om man går runt i breddföreningarna i dag och frågar så kan jag svära på att de inte har en aning om vilka som spelar i Umeå IK i dag. Vi saknar totalt de förebilderna som vi hade tidigare i Marta, Malin Moström och allt vad de hette. Vi var sjukt bortskämda, och vi är själva föreningen som har fostrat Hanna Ljungberg. Så jag tror att det är jätteviktigt att de får de här förebilderna, att de känner sig bekväma med namnen och kan slänga ur sig ”Asllani” eller ”Blackstenius”, att det är spelarna som man ser upp till.”