Sarah Sjöström slår personliga rekord med vegetarisk kost

Simstjärnan Sarah Sjöström meddelade att hon börjat satsa på en vegetarisk kost under Sportspegeln igår, något som nu även hyllas av den olympiska komittén i Sverige. Anledningen till koständringen är en nysatsning mot OS 2020 och kostrådgivaren hos SOK sammanfattar det som ”Vego i världsklass.”

Sjöström själv har fått enormt med vind i seglen efter en riktigt imponerande utveckling på gymmet, bland annat via mer energi, bättre sömn och en bättre kost. Hon har också inspirerats av andra simmare som Lars Frölander och Therese Alshammar och allt detta i kombination har dessutom ökat hennes personliga rekord.

Slår sitt eget rekord i pull ups

Nyligen publicerades ett klipp på SVT:s hemsida där Sarah Sjöström sätter ett nytt personligt rekord i pull ups, alltså när man lyfter upp sig själv i en stång endast med hjälp av muskelstyrkan i kroppen. Totalt klarade hon 18 stycken och det är en otrolig prestation även för en elitidrottare som Sjöström. Hennes tidigare rekord låg på 12 stycken och att klara 6 till är verkligen imponerande, oavsett vem du frågar.

Hon utvecklade även detta via följande ord: ”Jag har blivit väldigt mycket starkare. Det blir bara personliga rekord på gymmet hela tiden. Jag känner att jag har mer energi, jag sover bättre på nätterna och jag känner att humöret är stabilt. Jag tycker det har förändrat jättemycket för mig.”

Anledningarna till en vegetarisk kost

Dels handlar det om miljömedvetenhet, men även nya och förbättrade resultat inom simningen. Hon förklarade det hela i detalj vid en intervju och då lät det såhär:

”Jag reser mycket, vilket inte är så bra, men om jag kan påverka genom att äta vegetarisk kost är det bra. Sen vill jag se om jag kan simma snabbare om jag äter vegetariskt, men det återstår att se. Men bara för att jag äter vegetariskt nu betyder det inte att jag kommer göra det för evigt. Men jag känner mig mycket bättre nu. ”

Blev MVP under ISL

Det har gått riktigt bra för Sarah Sjöström och kosten verkar ha gjort sitt, även om hon givetvis tränat precis lika hårt som tidigare. Under ISL (International Swimming League) utsågs hon som MVP eller mest värdefulla simmare, något som betydde väldigt mycket för henne. Hon pratade om det hela redan i december då hon uttalade sig på organisationens hemsida:

”Det här betyder så mycket, jag är så stolt över laget. Det är fantastiskt att vinna den första ISL-titeln. Jag är väldigt, väldigt glad. Först och främst för att vinna titeln med laget, men också att vinna MVP-titeln.”

Hur mycket kan vegetarisk kost påverka resultaten?

Enligt Linda Bakkman som är kostrådgivare hos IOK finns det inte nackdelar med vegetarisk kost, samt att du får i dig protein precis som med en annan typ av kost. Det är dessutom mycket mer miljövänligt och det ligger verkligen på tapeten för tillfället hos de flesta svenskar. Hon berättade även om det med egna ord:

”Vi kan inte hävda att man blir bättre genom att ställa om till vegetarisk mat. Men det finns heller inget som säger att nån presterar sämre och det finns en stor miljönytta med det här och du kan prestera lika bra. Det är starka argument för det.”