Dödsolycka skakar proffscyklingen

En belgisk proffscyklist vid namn Björg Lambrecht avled efter en svår krasch i den tredje etappen av Tour de Pologne, ungefär 30 kilometer in i loppet. Han blev endast 22 år gammal och olyckan skedde i en betongkulvert vilket resulterade i att han omedelbart fördes till sjukhus, dock avled han under operationen och hans liv gick inte att rädda.

Stallet skickade ett meddelande via Twitter efter händelsen: ”Den största tragedin som kan hända för familjen, vänner och lagkamraterna till Björg har hänt… Vila i frid Björg.”

Björg inledde sin proffskarriär så sent som 2018 samt slutade på andra plats under föregående års U23-VM. Han tävlade för UCI WorldTeam Lotto-Soudal och under 2018 fick han tävla i Vuelta a Espana åt dem.

Björg Lambrecht föddes den 2:a April 1997 och 2015 blev han ungdomslagets vinnare för Belgien genom att besegra både Glen Van Nuffelen och Stijn Goolaerts. Året därpå vann han Ronde de lIsard och år 2017 vann han även Liege-Bastogne-Liege U23 loppet.

Som cyklist var han en lovande talang som hade mycket mer att ge, något som givetvis skakar hela cyklingsvärlden men även fans runtom i Sverige. Vi känner oss ledsna över det hela, men även chockade över tragiska händelser som kan inträffa när man minst anar det.

Även om cykling inte räknas som en av de farligaste sporterna i världen kan dödsfall fortfarande ske vilket vi nu blev väldigt varse om. Vinnaren av Tour de Pologne meddelande följande efter loppet: ”Idag spelar resultatet av loppet mindre roll. Jag var förkrossad att höra dagens tragiska nyheter och jag skulle personligen vilja skicka mina djupaste kondoleanser till familjen och vännerna till Björg Lambrecht och alla på Lotto-Soudal.”

Även Alejandro Valverde som vann World Road Race 2018 tog tillfället i akt för att skriva några ord via Twitter: ”Djupt ledsen för förlusten av Bjorg Lambrecht, en cyklist som demonstrerade mycket på endast några få år. Mina djupaste kondoleanser till familj, vänner och teamet.”