Sverige krossad av Serbien i gårdagens EM-basketmatch

Gårdagens match var efterlängtad och många svenskar satt som klistrade framför tv-rutan för att se Sveriges damlag ta sig vidare i EM. Tyvärr gick det inte som det skulle och även om laget har presterat väldigt väl i tidigare möten så såg det slarvigt ut när de mötte Serbien.

Det serbiska laget vann med 87-49 och kan inte ses som annat än en dominant kross, något som både Amanda Zahui och Ellen Nyström givetvis var missnöjda över. Efter två minuter spelad tid valde det svenska laget att ta en time out för att omgruppera, men det hjälpte inte alls och slarvfelen fortsatte. Det svenska laget hade 16 turnovers medan Serbien endast hade 6, en fingervisning på hur stor skillnaden var nivåmässigt mellan de två lagen.

Det serbiska laget var även bättre på att plocka poäng och satte de flesta av sina trepoängare medan Sverige inte gjorde det. Svenskarna lyckades endast med 5 treor medan Serbien satte 14, en enorm skillnad på poäng och något som även skapade den stora poängskillnaden som blev slutresultatet.

Eftersom Sverige förlorade får de möta Ryssland i nästa match som även är en placeringsmatch inför OS 2020. Om de vinner den matchen har de kvalat in till OS 2020 och det är givetvis viktigt både för laget och det svenska folket. En kvalplats innebär dock inte att de automatiskt blir uttagna till OS utan de får då möta 15 andra lag för att göra upp om placeringarna. 12 av lagen går vidare till OS medan 4 åker ut vilket innebär att det blir tufft även om de skulle vinna mot Ryssland.

Serbien däremot möter nu Spanien i semifinal och Frankrike och Storbritannien möts i den andra semifinalmatchen.

Frida Eldebrink kommenterade det hela följande efter matchen: ”Vi ger oss inte en ärlig chans att vinna matchen, jättejobbigt just nu och vi måste ladda om till nästa match.”

Hennes ord var tuffa att lyssna på även här i redaktionen och vi sörjer givetvis förlusten med våra svenska stjärnor idag, något som förmodligen de flesta andra svenskar också gör.