60 år har gått sedan Ingemar Johansson blev världsmästare i boxning

Det var för 60 år sedan som Ingo knockade motståndaren Floyd Patterson och denna nyhet kom ungefär samtidigt som IOK:s beslut att slänga ut boxningsförbundet från Olympiska Spelen. Boxning har alltid varit populärt och det är få sporter som engagerar tittarna lika mycket, något som vi svenskar blev varse om för 60 år sedan när Ingemar Johansson skrev historia och blev en levande legend inom den svenska boxningen.

Få stjärnor har kommit lika långt inom boxning sedan dess och i Sverige har vi många talangfulla boxare, men dessvärre är det inte många som lyckats med lika stora bedrifter som Ingo. Det är dessutom tungviktsboxning som alltid har ansetts vara den mest prestigefulla viktklassen, framförallt för tittare som inte är så insatta i sporten.

De lite lättare viktklasserna är dock ofta skickligare både när det gäller fotarbete och taktik, men de har även andra fördelar som exempelvis möjligheten att kunna ta fler slag utan att åka på en KO eller knock out som det också kallas. I Sverige har vi givetvis många duktiga stjärnor inom sporten och dessa är exempelvis Paolo Roberto som numera är pensionerad från sporten, Badou Jack som fortfarande är aktiv inom boxning och lyckades även bli WBC:s världsmästare i supermellanvikt.

Inom MMA har vi Alexander Gustafsson som precis pensionerade sig från sporten, men som på flera sätt påminde om Ingemar Johansson. Även Gustafsson började sin karriär som boxare redan från en ung ålder, något som tog honom bort från kriminaliteten och in i en idrottskarriär som ledde hela vägen till UFC.

Idag minns vi alltså Ingos bedrifter och hedrar honom genom att visa hur han banade vägen för dagens svenska stjärnor inom sporten. Han besegrade Floyd Patterson via KO 45 sekunder in i den tredje ronden via en rak höger, något som går till historien som en av de mest betydelsefulla händelserna inom svensk boxning.