Zlatan riktar skarp kritik mot Janne Andersson

Vår folkkäre hjälte Zlatan kan inte låta bli att hamna i blåsväder, även om han inte ens spelar i Sverige längre. Vid en intervju med tidningen Expressen tog han upp att Janne Andersson saknade spelare med utländsk bakgrund i landslagstruppen för år 2016.

Janne Andersson var dock snabb på att bemöta detta och svarade Zlatan med en egen replik:

”Jag har stor respekt för Zlatan Ibrahimovic och det han har gjort på plan. En lång karriär med fantastiska prestationer. För mig är han den största svenska spelaren genom tiderna. Väl värd en staty i sin hemstad. Men när det gäller hur jag tar ut truppen i landslaget handlar det om en sak. Hur spelaren kan hjälpa oss att vinna matcher. Var man kommer ifrån eller var man har sina rötter spelar ingen som helst roll.”

Fortsatte att förklara vidare

Andersson blev märkbart förvånad över anklagelserna från Zlatan och utvecklade sitt svar ytterligare för att undvika några som helst missförstånd:

”Folk som känner mig och har jobbat med mig, gamla tränare, spelare, kompisar, familj, tycker ju inte att det här är speciellt sympatiskt, så kan jag säga. Jag har känt ett enormt stöd från jättemånga som har hört av sig. Jag känner mig väldigt trygg i mitt ledarskap och den personen jag är och hur jag jobbar med de här frågorna. Därför är det så främmande att behöva diskutera det här.

Jag tror att spelare som Zlatan har fått ta många strider och att han och många andra har stött på fördomar och blivit orättvist behandlade utifrån deras ursprung. Men jag blir irriterad när man insinuerar att jag skulle basera mina uttagningar på varifrån man kommer. Det är otroligt långt ifrån vad jag står för både som ledare och person.

Jag hade ett snack med Håkan (generalsekreteraren Sjöstrand) direkt, precis som i andra sammanhang. Sen var det inget mer för mig. Jag har det stöd jag behöver.”

Sebastian Larsson instämmer med Janne Andersson

Även Sebastian Larsson tog del av Zlatans kritik, men höll inte med om att det skulle saknas mångfald i den svenska truppen. Han känner inte heller igen sig i den beskrivningen som Ibrahimovic målade upp under intervjun med Expressen, något som han även förklarade vidare med egna ord:

”Jag har inte så mycket att säga egentligen utan att alla har rätt till sin åsikt, är det så han känner och är det de tankarna han har så har han all rätt att säga dem. Vi som grupp, jag tror att du kan fråga alla spelare, vare sig du varit med länge eller är ny så känner man sig väldigt välkommen i det här gänget. Vi är en tajt grupp som har väldigt roligt tillsammans och drar åt samma håll. I övrigt kan jag inte kommentera det så himla mycket. Det är den bild jag har av det hela.”

Han avslutade även med några väl valda ord:

”När jag ser truppen intresserar jag mig inte för vad du har för efternamn. Därför kan jag inte svara hur många som har en annan bakgrund i truppen i dag.”

Sebastian Larsson spelade själv i landslaget tillsammans med Ibrahimovic mellan åren 2008-2016, en aspekt som även stödjer Janne Andersson i frågan.