Therese Johaug vann guld

Det var i 10 000 meter i norska mästerskapen som den norska skidstjärnan Therese Johag vann guld genom att totalkrossa motståndet i Hamar. Nivån är dock inte det högsta och det var även något som Johan Kaggestad, expert hos TV2 meddelande via följande uttalande: ”Nivån är skitdålig, det måste de tåla att höra.”

Under mästerskapen i Norge var det skidåkaren Therese Johaug som dominerade på löparbanan och blev dessutom norsk mästare på 10 000 meter med tiden 32,20.86.

Det var även en halv minut från VM-gränsen som hålls i Qatar nu i September, däremot klarade hon EM.gränsen förra året. Hon är även öppen för att springa under EM i Paris nästa år.

När reportrarna på plats intervjuade henne om saken lät det på följande vis: ”Man ska aldrig säga aldrig, det hade varit kul att prova det. Men om jag ska ställa upp får jag förbereda mig lite bättre än vad jag har gjort.”

Johaug lyckades med bedriften att vara två minuter och 27 sekunder snabbare än Maria Sagnes Wågan som kom in på andra plats, men även tre minuter och sex sekunder snabbare än Runa Skove Falch.

Gällande skillnaderna kommenterade NRK:s expert det hela följande: ”Det är enorma skillnader. Det är lite synd att vi inte har större bredd i långdistanslöpning än att den näst bästa blir ifrånsprungen av en längdskidåkare.”

Therese Johaugs OS-medaljer

Therese Johaug är en riktigt duktig atlet och hon är en niofaldig världsmästare inom längdskidåkning samt vinnare av tre OS-medaljer. Dessutom har hon lyckats vinna 50 individuella segrar inom världscupen och även den totala världscupen hela två gånger.

Att hon lyckades dominera på 10 000 meter löpning är dock anmärkningsvärt och även ett tydligt tecken på vart nivån befinner sig för tillfället inom denna gren. Vi blev dock redigt imponerade av det hela även om experterna dömde ut Johaugs bedrift, något som vi inte är helt beredda att hålla med om.

Att byta från längdskidåkning till löpning är ingen enkel sak och att dessutom vinna hela loppet med stora marginaler är en enorm prestation som kräver en rejäl vinnarskalle.