Så spelar du in nyheter från BBC iPlayer

Om du inte hinner titta på ett nyhetsinslag som du är intresserad av så betyder det ofta att du missat din chans. Ibland läggs de upp så man kan se dem senare, men då ofta klippta på ett annat sätt. Med Audials Movie kan du spela in nyhetsprogrammet och se ditt inslag vid ett senare tillfälle.

Ibland händer det att man inte kan titta på nyheterna då de sänds. Det kan handla om olika saker men med samma resultat, att man har missat ett inslag eller en sändning som man ville titta på. Förr spelade man in det på ett VHS-band. Detta resulterade i att man hade sändningen inspelad, men i en grynig kvalitet som ingen blev glad av.

Idag ser världen annorlunda ut. Sändningarna sker digitalt vilket innebär att kvaliteten på själva utsändningen har förbättrats markant. Med hjälp av speciell programvara kan man spela in dessa digitala sändningar och titta på dem i efterhand. Antingen för att man inte hade möjlighet att se det när det sändes, eller för att det var något speciellt med just den sändningen som man ville spara.

Det finns ett antal olika program som kan hjälpa en med detta. De har gemensamt att man får en videofil på sin dator, men i övrigt skiljer de sig åt. Ett av de mest populära programmen för att utföra denna typ av inspelningar är Audials Movie. Det är ett program som är enkelt att använda och som ger en fil i bra kvalitet som kan ses i efterhand. Läs mer om hur du använder programmet nedan.

Steg 1 – Ladda ner programmet från Audials

Man börjar med att ladda ner programmet från Audials hemsida. Nedladdningen är gratis. Därefter installerar man programmet. Klicka på filen som laddades ner och installationsassistenten kommer startas. Följ de olika steg och programmet är snart klart att användas. Starta programmet och välj formatet Mp4 i nederkanten av skärmen. Detta är det filformat som videofilen kommer sparas i på din dator.

Steg 2 – Spela in

Klicka på knappen där det står “BBC iPlayer” i mitten av skärmen. Detta instruerar programmet om vilken källa det ska spela in ifrån. Öppna där efter din webbläsare och gå till BBC iPlayers hemsida. Leta upp en live-sändning eller video som du vill spela in och starta denna. Programmet kommer automatiskt känna av när videon startat.

Steg 3 – Spara ner videon

I det tredje steget sparas videon i en fil på datorns hårddisk. Den är redo att spelas upp och för att göra detta startar du filen från spellistan i programmet. Det går också bra att spela upp den med hjälp av en annan videospelare, kanske har du en favorit du redan använder. Eftersom formatet är så spritt så klarar de flesta spelare av att spela upp det. Det går också bra att flytta filen till en annan av dina enheter för uppspelning där. Kanske vill du spela upp det på din telefon eller din surfplatta. Det finns många möjligheter och det är väldigt smidigt.