Frankrike vann med 1-0 mot Nigeria

Wendie Renard är talangen som lyckades ta Frankrike vidare i Fotbolls VM på damsidan och som värdnation är det extra mycket press på landets framgångar i denna turnering. Segern kom inte direkt och det tog lång tid innan första målet skedde, det var faktiskt inte förrän efter 79 minuter spelad tid som Renard lyckades punktera nigerianska lagets försvarsspel.

Wendie Renard spelar som mittback i det franska laget och det var när hon tog sig fram mot straffpunkten när matchen vände. Hon sparkade in bollen i det högra krysset till publikens jubel och detta innebär nu att Frankrike gick vidare i VM, något som måste ha känts otroligt bra för hemmalaget.

Wendie Renard

Publiksiffrorna var förväntat höga med 28 267 åskådare på plats och det är fullt möjligt att Nigeria åker ut från VM efter dubbelt straffkaos. Vi tänkte ta en lite närmare titt på spelaren som avgjorde denna match för att ge dig som läsare en lite bättre bild av vem hon är:

Wendie Renard är 28 år gammal och spelar som försvarare till vardags i klubblaget Olympique Lyonnais. Dessutom är hon lagkapten i det franska landslaget och har lyckats bli fransk mästare hela 13 gånger. Hon har även varit med och vunnit Champions League sex gånger vilket gör henne till en veteranspelare på damsidan.

Detta var en mycket viktig match för Frankrike och hela nationens förväntningar vilade i mångt och mycket på hela laget, men framförallt på Renards axlar. Hon blev intervjuad angående sina framgångar som lagkapten åt Socceramerica.com och då hade hon följande att säga om karriären: ”För bara åtta år sedan var jag på Martinique med henne (mamman till Wendie), jag var ingen. Idag representerar jag mitt land och har blivit en förebild.”

Wendie Renard är döpt efter Wendy i sagan om Peter Pan och hon föddes på en liten ö som heter Martinique i Västindien. Där drömde hon om att någon dag bli fotbollstjärna, något som nu blivit verklighet. Mycket imponerande tycker vi i redaktionen!