Vi rapporterade tidigare om Sarah Sjöström och att hon inte skulle delta i kortbane-EM tack vare den nya simserien ISL. Nu meddelas det att även Michelle Coleman, Louise och Sophie Hansson, samt Victor Johansson hoppar över tävlingen nu i december.
Michelle Coleman prioriterar träningen
Till TT rapporterade Coleman följande:
”Eftersom jag har tävlat hela hösten så har jag lagt ifrån mig konditionsjobbet lite och fokuserat på fart och att bibehålla styrkan. Efter sista klustret i världscupen (i november) kommer vi att åka till Thailand och lägga in ett litet större block av träning inför OS-säsongen.”
OS i Tokyo styr simträningen
Ulrika Sandmark som är simlandslagets förbundskapten tycker inte att det är ett större problem att många av de allra bästa simmarna hoppar över kortbane-EM. Detta då OS i Tokyo står i fokus:
”Så har det alltid varit och det handlar ju om att de har olika förutsättningar. För Michelle har det exempelvis varit jättebra med världscupen eftersom hon behöver tävla mycket efter sin skada. Erik (Persson) behöver tävla internationellt och plocka finalplatser. Det är lite olika vad var och en behöver.”
Coleman vann fyra pallplatser nyligen i Berlin
En av de svenska stjärnskotten Michelle Coleman kom trea på 100 meter fritt med tiden 53,35 under simningens världscup i Berlin. Hon vann även i 50 meter fritt med tiden 24,26, samt kom tvåa på sträckan 200 meter fritt.
Utöver detta fick hon en delad tredjeplats för 50 meter fjäril och hon är nu rankad trea i världscupen. Världscupen i sin tur avgörs i långbana, samt avslutas i november med deltävlingar i både Kazan och Doha.
Sarah Sjöströms enorma prestationer under ISL
Sarah Sjöström vann den totala världscupen både 2017 och i fjol, men denna gång valde hon att delta i den helt nya tävlingen International Swimming League eller ISL som det förkortas.
Superstjärnan Sjöström vann totalt fyra av fem grenar i Neapel, och på två ISL-helger har hon lyckats vinna nio av tio grenar, något som verkligen imponerar.
Pengar en stor motivation för ISL-deltagarna
Det går inte att sticka under stolen att ISL betalar ut mycket mer i prispengar än andra tävlingar. Det är något som är en satsning av miljardären Konstantin Grigorisjin.
När det var dags att lansera turneringen ville Internationella simförbundet Fina stoppa det hela med hot om avstängningar från OS, men ISL stod på sig och hotade i sin tur om att gå till EU-domstolen. Detta resulterade sedan i att Fina backade och ISL fick gå av stapeln som planerat.
Mannen bakom det hela, miljardären Konstantin Grigorisjin äger även internationella simklubben Energy Standard, en klubb där även Sarah Sjöström ingår.
Anledningen varför ISL startades var för att Fina fått mycket kritik för sina låga prispengar inom sporten. Det är även ett faktum att endast vissa idrottare kan livnära sig som professionella simmare. Det var även något som grundaren Grigorisjin tyckte behövde förändras.
Prispotten inom ISL ligger på nästan 70 miljoner kronor. Det en enorm summa som givetvis lockar till sig eliten inom sporten. Själva tävlingen innebär också mer pengar till samtliga deltagare och det är en stor skillnad med hur det har varit fram till nu.
När ISL startade ingick cirka 200 simmare vilket är ett tydligt tecken på att konceptet fungerar.